Objave

ZELENJAVNA ENOLOČNICA

Slika
ZELENJAVNA ENOLOČNICA "Krepka juha, za prste polizati." Tale enolončnica bo pogrela vaše telo in razvajala vaše brbončice. Nama paše tako pozimi kot nekoliko ohlajena tudi v toplejših mesecih. Da boste pripravili to enolončnico, boste za kakih 20 minut morali zavihati rokave in se spoprijeti z vašim kuhinjskim nožem, a verjemite, da se vsaka minuta dela še kako splača. Rezultat je res izvrsten. Upam, da sem vas navdušila, da poprimete za kuhalnico, sedaj pa ... gremo kuhat! :) Čas priprave:  45 minut  Zahtevnost:  nizka Sestavine: (za 4 osebe) 1 žlica maščobe (uporabila sem svinjsko mast, lahko pa tudi kaj drugega) 1 čebula 2 stroka česna 1 korenček 1 krompir 1 paradižnik 100 g graha 1 konzerva rdečega fižola 1 konzerva belega fižola 1 jušna kocka ali jušna osnova v kakšni drugi obliki 1 žlica kisle smetane Začimbe:  1 žlička sladke rdeče paprike 0,5 žličke dimljene rdeče paprike 0,5 žličke pimenta 1 žlica peteršilja 1 žlička majarona 0,5 žličke popra 0,5 žlička kari...

ZLAGANJE TORTILJ V LETU 2021

Slika
ZLAGANJE TORTILJ V LETU 2021 "Kako se tega nismo že prej spomnili? :)" Socialna omrežja je pred nedavnim preplavil video z inovativnim zlaganjem tortilj. Sama sem velika ljubiteljica te jedi, zato sem seveda morala zadevo takoj preizkusiti. Z dragim si sicer ne lastiva toasterja, zato sem tortilje popekla kar v pekaču za vaflje in vam povem, da je odlično delovalo. Včasih se je treba pač znajti. :) Po mojih izkušnjah je tovrstno zlaganje tortilj res praktično, saj vsebina ostane v tortilji, zapečenost pa ji da odličen priokus. Tukaj predstavljam sestavine, s katerimi sem tokrat nadevala tortilje, je pa res, da si zmeraj izmislim kaj novega. Mogoče pa vam dam kakšno idejo, kako ta teden pripraviti slastne tortilje. Gremo kuhat. :) Čas priprave:  20 minut Zahtevnost:  nizka Sestavine: (za 4 osebe) paket tortilj (8) poljuben nadev, v tem primeru: "zelhana" šunka, ki sem jo narezala na kocke in hrustljavo prepražila paprika, paradižnik, beli fižol iz konzerve, kisla sme...
Slika
GOBOVA JUHA Z AJDOVO KAŠO "Najbolj slastna zimska juha." Tale juha pa je meni osebno najboljša juhica, ki si jo lahko privoščim na zimski večer in zagotovo spada v kategorijo "comfort food". Priprava je preprosta, rezultat pa res odličen. Je pa to precej krepka juha, zato si jo lahko privoščimo tudi za glavno jed. Priporočam, da si jo v teh zimskih dneh kdaj skuhate in z njo pogrejete sebe in svoje najbližje. Gremo kuhat! :) Čas priprave:  35 minut Zahtevnost:  nizka Sestavine: (za 4 osebe) 2 krompirja 50 g ajdove kaše 200 g šampinjonov ali drugih gob 2 žlici kisle smetane peteršilj košček slanine sol, poper, majaron, timijan, lovorjev list, jušna osnova olje ali svinjska mast Priprava: 1.   Krompir narežite na majhne koščke in nasekljajte peteršilj. Gobe narežite na tanke rezine, slanino pa na majhne koščke. 2.   Na maščobi p repražite slanino in gobice. Dodajte krompir, peteršilj, jušno osnovo in vse naštete začimbe. 3.  Juho kuhajte prb. 10 – 15 minut, nato p...

Krompirjeva musaka s špinačo in feto

Slika
KROMPIRJEVA MUSAKA S ŠPINAČO IN FETO "Klasika v novi preobleki." Tisti, ki me spremljate, veste, da zelo rada pečem raznorazne zloženke. Ideja za tole je nastala iz tega, da se nama je pravzaprav zaluštala klasika: špinača, pire, jajčka in hrenovka. Kosilo iz osnovne šole :). Pa sem si mislila, dajmo to v eno novo preobleko. In tako je nastala ta jed, ki vsebuje vse zgoraj naštete sestavine plus feta sir, ki jed čudovito dopolni. Super ideja za slastno kosilo. Gremo kuhat. :) Čas priprave:  45 minut (priprava 25 minut, pečenje 20-25 minut) Zahtevnost:  srednja Sestavine: (za 4 osebe) 500 g zamrznjene pasirane špinače 2 hrenovki 4 krompirji 100 g feta sira 2 jajci 1 žlica kisle smetane sol, poper, česen v prahu, muškatni orešček Priprava: 1.  Skuhajte zamrznjeno špinačo. Krompir narežite na tanke kolobarčke in jih za slabih deset minut pokuhajte v slanem kropu. V posodici razžvrkljajte jajca z začimbami in kislo smetano. Hrenovke narežite na kolobarčke. 2.  Na dno pek...

Narastek s polento

Slika
NARASTEK S POLENTO "... ko polenta dobi nove razsežnosti." Polenta je zelo okusno živilo, a se mi zdi, da smo jo vajeni jesti le na en način, torej kuhano, kot prilogo k enolončnici ali jo prelijemo z mlekom. Zadnje čase vidim, da nekateri počakajo, da se polenta ohladi in jo potem narežejo, posipajo s sirom in popečejo v pečici. Sem poskusila in je res zanimiva kombinacija. No, tukaj pa predstavljam popolnoma nov recept, za zapečeno polento. Jed je zares okusna in preprosta za pripravo ter ponuja mnoge možnosti za kombiniranje v vseh letnih časih. Poskusite, upam, da vam bo všeč. Gremo kuhat. :) Čas priprave:  45 minut (priprava 15 minut, pečenje 30 minut) Zahtevnost:  srednja Sestavine: (za 4 osebe) 500 g puranjih zrezkov 2 veliki bučki 150 g polente 1 pelati 50 g gaude ali drugega sira, ki se lepo zapeče sol, poper, bazilika, origano, rožmarin olivno olje Priprava: 1.  Puranje zrezke narežite na trakce, solite, poprajte in na malce olja popecite v veliki ponvi. Dodajte...

Gratinirana buča z jesenskim nadevom

Slika
5 GRATINIRANA BUČA Z JESENSKIM NADEVOM "Jesenske dobrote v novi preobleki." Idejo za tale recept pa sem dobila od svojega trenerja. Povedal mi je za tako odlično idejo za jesensko kosilo, da sem morala kaj hitro izkoristiti sadove, ki jih ponuja jesen in pripraviti to odlično jed. Polnjene bučke, zapečene s sirom so že dobro znana poletna jed, ki se sedaj seli tudi v jesenske dneve. Tokrat bomo polnili bučo hokaido, ki s svojim maslenim in sladkim mesom ponudi odlično kulinarično izkušnjo. Če za povrh dodamo še nekaj kostanjev pa je jesenska zgodba popolna. Sobote in nedelje so odlična priložnost za tovrstne kulinarične dogodivščine, zato kar kuhalnico v roke in gremo veselo na delo. :) Čas priprave:  60 minut (priprava 20 minut, pečenje 30-40 minut) Zahtevnost:  srednja Sestavine: (za 2 osebi) 1 buča hokaido 300 g mletega mesa ali sojinega drobljenca (kar vam je ljubše ...) 10 dag slanine (vegetarijanci jo spustite, jed bo prav tako okusna) 100 g maronov/kostanjev (kupim kar...

SOLATA S KVINOJO IN SEZONSKO ZELENJAVO

Slika
SOLATA S KVINOJO IN SEZONSKO ZELENJAVO "Sveže, zdravo in nasitno." Moram priznati, da sem se s kvinojo pobližje spoznala šele letos. Zdi se mi zanimivega okusa; sicer mi ni tako zelo njami, da bi jo v jedilnik vključevala prepogosto, a vsake toliko se mi res zalušta. Še posebej v obliki sveže solate, ki si je pripraviš malo več in jo potem počasi ješ celi dan, kar še posebej pride prav ob vročih dneh, kot je današnji. Kvinoja ima visoko hranilno vrednost; je polna beljakovin, odlična je za želode c, polna je antioksidantov, skratka pravij o ji super živilo. Zato pa si jo kar tu in tam privoščimo. :) Kvinoja zagotovo ni med cenejšimi živili, a je dobro vedeti, kje kupovati. Najcenejšo in super okusno kvinojo sva midva našla v Hoferju.  No, če sem vas navdušila za kvinojo, si lahko spodaj preberete en predlog za to, kako jo uporabiti. Čas priprave:  20 minut Zahtevnost:  nizka Sestavine: (za 2 osebi) 100 g kvinoje 2 papriki 2 paradižnika 1 mlada čebula sveži peteršilj 1 maj...