Gratinirana buča z jesenskim nadevom

5GRATINIRANA BUČA Z JESENSKIM NADEVOM

"Jesenske dobrote v novi preobleki."


Idejo za tale recept pa sem dobila od svojega trenerja. Povedal mi je za tako odlično idejo za jesensko kosilo, da sem morala kaj hitro izkoristiti sadove, ki jih ponuja jesen in pripraviti to odlično jed. Polnjene bučke, zapečene s sirom so že dobro znana poletna jed, ki se sedaj seli tudi v jesenske dneve. Tokrat bomo polnili bučo hokaido, ki s svojim maslenim in sladkim mesom ponudi odlično kulinarično izkušnjo. Če za povrh dodamo še nekaj kostanjev pa je jesenska zgodba popolna. Sobote in nedelje so odlična priložnost za tovrstne kulinarične dogodivščine, zato kar kuhalnico v roke in gremo veselo na delo. :)








Čas priprave: 60 minut (priprava 20 minut, pečenje 30-40 minut)

Zahtevnost: srednja

Sestavine:
(za 2 osebi)

1 buča hokaido
300 g mletega mesa ali sojinega drobljenca (kar vam je ljubše ...)
10 dag slanine (vegetarijanci jo spustite, jed bo prav tako okusna)
100 g maronov/kostanjev (kupim kar tiste, zapakirane v vrečki)
100 g gaude ali drugega sira, ki se lepo raztopi in zapeče
100 ml kisle smetane
1 žlica olja
majaron, timijan, ingver v prahu, česen v prahu, sol, poper

Priprava:
1. Bučo dobro operite, prerežite na pol in očistite sredico. Lahko jo olupite, lahko pa tudi ne. Veliko ljudi bučo poje kar z olupkom, saj se med pečenjem/kuhanjem čisto zmehča. Pri rezanju pazite; najprej odrežite pri koncu buče majhen del, da dobite ravno površino. Ko je buča stabilna, jo prerežite na pol.
2. Na malce olje prepražite meso, solite in poprajte. Ko je meso popečeno, mu dodajte kislo smetano in dodajte naštete začimbe. Začimbe seveda prilagodite svojemu okusu in tistemu, kar imate doma. Dodajte še na kocke nasekljane kostanje. 
3. V vdolbino buče razporedite nekaj rezin slanine. Nato vanjo nadevajte mleto meso. Vse skupaj prekrite z naribanim sirom.


4. Bučo pecite 3040 minut na 180 C. Še namig: buča je okrogla, zato noče stati na pekaču. :) Sama sem ta problem rešila tako, da sem v pečico najprej dala pladenj, potem pa položila vsako bučo na rob pekača tako, da je imela oporo iz dveh strani pekača (slika zgoraj).

K buči se odlično prileže skleda zelene solate z bučnim oljem in deci mošta.
Dober tek! :)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Prebranec s klobaso

Gobova juha z ajdovimi žganci