ZELENJAVNA ENOLOČNICA

ZELENJAVNA ENOLOČNICA

"Krepka juha, za prste polizati."

Tale enolončnica bo pogrela vaše telo in razvajala vaše brbončice. Nama paše tako pozimi kot nekoliko ohlajena tudi v toplejših mesecih. Da boste pripravili to enolončnico, boste za kakih 20 minut morali zavihati rokave in se spoprijeti z vašim kuhinjskim nožem, a verjemite, da se vsaka minuta dela še kako splača. Rezultat je res izvrsten. Upam, da sem vas navdušila, da poprimete za kuhalnico, sedaj pa ... gremo kuhat! :)


Čas priprave: 45 minut 

Zahtevnost: nizka

Sestavine:
(za 4 osebe)

1 žlica maščobe (uporabila sem svinjsko mast, lahko pa tudi kaj drugega)
1 čebula
2 stroka česna
1 korenček
1 krompir
1 paradižnik
100 g graha
1 konzerva rdečega fižola
1 konzerva belega fižola
1 jušna kocka ali jušna osnova v kakšni drugi obliki
1 žlica kisle smetane

Začimbe: 
1 žlička sladke rdeče paprike
0,5 žličke dimljene rdeče paprike
0,5 žličke pimenta
1 žlica peteršilja
1 žlička majarona
0,5 žličke popra
0,5 žlička karija
1 lovorjev list
1 žlička kisa (lahko je jabolčni, vinski, balzamični, pomembna je kislina, ki zaokroži vse okuse, juha zaradi tega ne bo kisla).
sol po okusu


Priprava:
1.  Čebulo narežite na majhne koščke, tudi česen drobno sesekljajte. Raztopite maščobo in najprej popražite čebulo, potem pa dodajte še česen. 
2.  Med tem olupite korenje, ga narežite na kolobarčke in dodajte čebuli. Krompir narežite na majhne koščke in ga dodajte v ponev. Na majhne koščke narežite še paradižnik in ga dodajte ostalim sestavinam. Sedaj dodajte papriko v prahu in na hitro prepražite ter zalijte z 1 litrom vode. Dodajte jušno kocko in vse ostale naštete začimbe. Kuhajte 30 minut tako, da juha rahlo vre.
3. Po približno pol ure dodajte odcejen fižol in kuhajte še 10 minut. Po tem času odvzemite iz juhe 1-2 zajemalki kuhane zelenjave in ji dodajte 2-3 decilitra vode in to skupaj s kislo smetano spasirajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Pazite, da ne boste zmiksali lovorjevega lista, ker je to napaka, ki je kasneje ni več možno popraviti. :) 
4. Zmes vrnite v lonec in po potrebi dodajte še do 0,5 l vode. Na koncu sem v juho dodala še sveži peteršilj in vmešala žličko kisa. 


Tale enolončnica je že sama po sebi precej nasitna, če pa dodate še kos kruha, prav nihče ne bo ostal lačen! Pa dober tek. :)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Prebranec s klobaso

Gobova juha z ajdovimi žganci