Nasveti

TEST: Robotski sesalnik iRobot Roomba 980
Pred časom sva s fantom kupovala robotski sesalnik in izbire sva se lotila natančno in premišljeno. Na internetu sva primerjala vse možne podatke, videoposnetke in podobno, a sem pogrešala prvoosebna mnenja, ki meni osebno štejejo največ. Tako sem pred kratkim dobila priložnost, da si za nekaj časa sposodim paradnega konja med robotskimi sesalniki - iRobot Roombo 980, zato vam v nadaljevanju predstavljam najine izkušnje.

IZGLED IN LASTNOSTI
Robotski sesalnik iRobot Roomba 980 je na zunanji pogled, tako glede oblike kot glede velikosti, podoben večini ostalih robotskih sesalnikov. Vsebuje postajo, ki si jo namestiš v prostor, jo priključiš na elektriko in tam je od tedaj "dom" robotskega sesalnika, katerega lokacijo pozna tudi sesalnik sam. Sesalnik očisti do 185 m2, čeprav je pri nama imel dela le na 60m2. Cena sesalnika je 899 eur, podrobnejše tehnične informacije pa si lahko pogledate tukaj. 


SESANJE NA RAVNI POVRŠINI
Na ravni površini se sesalec odlično znajde. Premaguje tudi ovire kot so letvice in podobno. Najino stanovanje je v celoti položeno z laminatom, imava pa nekaj preprog. Logika njegovega čiščenja je dobro vprašanje. :D Bolje da ga ne opazujete, ker boste težko določili vzorec sesanja. A kaj šteje? Na koncu posesa čisto vse! Je zelo natančen, zato posebej posesa tudi robove, line in podobno.


SESANJE NA PREPROGI
Tudi na preprogi se iRobot Roombo 980 dobro znajde. Zanimivo je, da kadar zazna preprogo, svojo moč sesanja znatno poveča in tako zajame tudi najmanjše prašne delce. Imava dve preprogi; ena je težja, za katero me ni skrbelo, da bi jo zavihal ali kaj podobnega, druga preproga je bistveno lažja, a jo je prav tako brez težav prečkal in posesal.
lažja preprogatežja preprogaSESANJE OB OVIRAH
V stanovanju imava kar nekaj ovir. Ena izmed njih je kavč, ki je sicer dvignjen, a ima ob strani "zavesice", zato me je skrbelo, da se bo vanje zapletel, ali jih prepoznal kot "trdno oviro". Izkazalo se je, da je dovolj pameten, da zazna tudi takšno oviro. Večja ovira so še stoli v jedilnici, a si je prav tako priboril prostor med njimi in počistil tudi pod mizo. Pri velikih in težkih ovirah, kot je npr. postelja seveda ni imel težav, posesal je tudi po robovih. Zanimivo je, da je počistil tudi prostor, kjer ima muca skodelice za hrano; preprosto jih je pred seboj potisnil ob steno in počistil površino med posodicami.

VZDRŽEVANJE
Pri spodnjem delu robotskega sesalnika so najbolj pomembna kolesca, valja in krtačka, filter ter prostor, kjer se nabira umazanija. Krtačka je zelo kvalitetna in pobere res vsako smet. Je pa jo potrebno tu pa tam ročno sčistiti, sploh če ima tudi pri vas kdo dolge lase, ki se lahko trdovratno ovijejo okrog krtačke. Seveda je potrebno čistiti tudi (HEPA) filter, ki je sicer izjemno kvaliteten, a je čiščenje zelo preprosto. Največkrat pa je potrebno počistiti del, kjer se nabira umazanija, kar pa sesalec zazna sam in ko je poln, to z zvokom tudi obvesti. Ker sesalec posesa tudi zelo droben prah, priporočam, da ste pri odstranjevanju posodice previdni in ga sčistite počasi, sicer se vam lahko mini prahec lepo pokadi po celotni dnevni sobi. Količina umazanije je res presenetljiva. Tri dni zapored sva vklopila sesalec na zmerno umazana tla in vsak dan je bilo ponovno kup umazanije, katere se nisva niti zavedala.ROOMBINA APLIKACIJA 
Robotski sesalnik iRobot Roomba 980 ima tudi zelo priročno aplikacijo za upravljanje s sesalnikom. Sprva me je fasciniralo, da se nama je ob uporabi sesalnika izrisal tloris najinega stanovanja z ovirami. Seveda ti šteje in obračunava tudi druge postavke, vendar je najbolj praktična funkcija po mojem mnenju možnost, da lahko sesalnik vklopiš tudi iz druge lokacije, npr. iz službe, da te kasneje sesalec ne moti med tem ko kuhaš, opravljaš druga hišna opravila ipd.

Druge postavke

Tloris stanovanja

iRobot Roomba 980 IN KUHANJE
Kot verjetno veste, se pri nas veliko kuha in vsi vemo kako je; čeprav smo še kako snažni kuharji zmeraj pade kaj na tla, problematična je predvsem moka in druga drobna živila, ki se razpršijo po vsej kuhinji. Po kuhanju se ob Roombi lahko spočijemo in ga vklopimo, naj opravi čiščenje namesto nas. Poleg tega ga lahko vklopite tudi med tem ko kuhate, da vam ta čas počisti vso preostalo stanovanje.

Vir: www.freepik.com

Robotskega sesalnika iRobot Roomba 980 sem bila res vesela in mi je bilo prav hudo, ko sem ga morala vrniti. :) Sicer imava v stanovanju najin robotski sesalnik, ki deluje v redu, a je iRobot Roomba 980 bistveno bolj kvaliteten. Sicer je potrebno povedati, da je med njima velika cenovna razlika, a če si želite dober robotski sesalnik, boste za to ceno dobili največ kar vam ta tehnologija lahko ponudi. 
Pa veselo lenarjenje vam želim, med tem ko vam bo Roomba sesala stanovanje. :D

No, pa še ena slike naše muce Mojmoj, ki se s sesalcem za razliko od naju ni najbolj spoprijateljila. :DINGVER - NAJBOLJŠA LEKARNA

Sama sem v preteklosti imela kar velike težave z zdravjem. Sicer nič resnega, ampak v posteljo me je položila vsaka zima, pa po vsej verjetnosti tudi jesen in pomlad. Tu so bili močni prehladi, hudi kašlji, gnojne angine celo bakterijska pljučnica. 
Zadnji dve leti -trkam! :)- je stanje veliko veliko boljše. Poleg tega, da sem se začelo bolj odgovorno oblačiti glede na zunanje temperature, sem naredila še eno spremembo - začela sem konzumirati ingver!

In sicer v dveh oblikah:

1. INGVERJEV ČAJ

Razmerje: Za palec velik kos ingverja zadostuje za liter čaja
Ingver olupite (ni potrebno preveč komplicirati). Narežite ga na manjše koščke in dolijte vrelo vodo. Lonec pristavite na štedilnik in pustite da vre prb. 10 minut. Tadam! Ingverjev čaj je pripravljen. Ko se nekoliko ohladi dodajte še malo medu in limone pa boste videli kaj je to zdravje. ;) Ko ga spijete in si zaželite še, prekuhanega ingverja ne zavržite, ampak dodajte nakaj svežega ter skuhajte še naslednji liter čaja. Brez veze, da bi vstran metali. :)
Zadeve je seveda treba spiti zadostno količino. Če začutite, da se vas loteva prehlad spijte najmanj pol litra ingverjevega čaja nekaj dni zapored. Kar se mene tiče - recept deluje. :)


 
 2. INGVERJEV MED

Razmerje: Za palec velik kos ingverja zadostuje za 200 g medu.
Ingver olupite in ga naribajte. Vmešajte ga v med in to je to. :) Pojejte vsak dan žličko pripravka in bodite zdravi. ;)

Ingver lahko uporabljate tudi pri vsakodnevni kuhi, saj ima odličen sveže-pikanten okus. Zgornji pripravki imajo nekoliko specifičen in močan okus, čaj tudi malce peče po grlu ampak za zdravje se splača malce potrpeti, poleg tega se okusa zelo hitro navadiš. 
...pa zdravo zimo vam želim! :)

_________________________________________

SKRIVNOSTI OKUSOV - SLADEK OKUS

Sladko-kislo? Kislo-pekoče? Sveže-pekoče? Kaj izbrati, da dosežete določen okus jedi? 

Tokrat o tem kako dosežemo sladek okus, sicer "slanih" jedi.

                                     
Na kak način pravzaprav dosežemo okus jedi, ki jih pripravljamo? Najpreprostejši in verjetno najpogostejši odgovor bi bil "z začimbami", kar pa nam pravzaprav ne pove ravno veliko. Živila imajo same po sebi svoj primarni okus, ki ga po želji lahko poudarjamo ali kako drugače spreminjamo. Vedeti moramo, da za doseganje določenega okusa ne potrebujemo zmeraj začimb in podobnega, ampak nam mnoge okuse dajo že živila sama. Če boste omako naredili na osnovi korenčka bo ta že v osnovi zelo sladka, če jo naredite na osnovi čebule pa bo sladkoba dobila okus svežine in rahle pikantnosti.

Pri marinadah, omakah, polivkah in pomakah ter drugih oblikah dodajanja okusa živilom je načeloma tako, da meje enostavno ni. Vse je odvisno od vašega okusa, drznosti, razpoložljivih sestavin in še in še. Sicer pravijo, da naj bi se na splošno v začimbah držal načela "dveh okusov", torej naj bo sladko-kislo, kislo-pekoče itd. vendar mnogi recepti dokazujejo, da lahko mešate več okusov hkrati, vendar je potrebno vedeti, kateri okusi se med seboj ujemajo in kateri ne. 

Kako lahko sicer "slanim" jedem dodamo slajši okus? Nekaj idej:

  • Za sladek okus je odlična izbira med. Ne samo, da je hranilno veliko bolj kakovosten kot sladkor, poleg tega je tudi gost, kar pride pri marinadah in omakah zelo prav.
  • Poleg medu je zanimiva izbira tudi sladko sadje kot je sok ali lupinica sveže pomaranče/mandarine, dobro pa se obnesejo tudi razne marmelade in džemi.
  • Poznamo tudi zelo sladke vrste zelenjave in tako dodatnih sestavin sploh ne potrebujemo. Tak je na primer korenček, sladki krompir, čebula ali npr. pasiran paradižnik. Če pripravljate zelenjavno omako in želite sladkast okus, morda kakšen kos pora ali zelene nadomestite s korenčkom in sladek priokus bo tako zelo naraven.
  • Če želimo sladkati, lahko dodate tudi žličko kakšnega sirupa (npr. javorjev) ali meso popečete na arašidovem maslu, ki bo dodal prav poseben okus.
  • Odlična in velikokrat spregledana sestavina je tudi kokosovo mleko, ki je danes že zelo dostopen in ima zmerno ceno. 
  • Seveda nam na koncu ostane še dobri stari beli cuker, ki pa se ga lahko zlahka izognemo in raje uporabimo kvaliteten rjav sladkor. Za dober učinek sladkor karamelizirajte že v začetku, obstajajo pa tudi recepti, npr. dobri stari čufti, kjer se žlica ali dve belega sladkorja doda kar sredi kuhanja. To pa je spet druga zgodba, najpreprostejše stvari mogoče niso najbolj zdrave, so pa vsekakor nostalgične in okusne, zato si jih tu in tam le privoščimo

Verjamem, da je možnosti za sladkanje še veliko več. To so tiste, ki sem se jih domislila tekom mojih izkušenj, spodaj vam priporočam še nekaj receptov iz mojega bloga, ki temeljijo na sladkem okusu.


Stari dobri čufti, pri katerih za sladkast okus poskrbi sladkor.

Recept najdete tukaj:


Francoska poslastica - čebulna juha, pri kateri za sladek okus poskrbi velika količina čebule.

Recepet najdete tukaj:Karamelizirana čebula, ki je odličen dodatek mnogim jedem, še posebej vam priporočam, da jo poskusite k domačemu hamburgerju. Za sladkobo poskrbi čebula sama z dodatkom rjavega sladkorja.

Recepet najdete tukaj:


Moje odlično odkritje - čebulna pita bo navdušila vaše goste, kombinacija jajc in čebule pa prav tako zagotavljajo slajši okusOdlična ideja za hitro in okusno kosilo med tednom je sladki krompir in svinjina na žlico, kjer za sladek okus poskrbi prav krompir.
Piščančji curry sem pripravila s kokosovim mlekom, kar je jedi dalo sladek okus in žametno teksturo.

Recept najdete tukaj:
http://mojakuharija.blogspot.com/2013/07/piscanec-v-curry-omaki.htmlVsem dobro poznane sladke bedrce pripravimo z medom, recept pa si lahko ogledate na tej povezavi:Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Svinjski zrezki s čebulo

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci