Objave

Jesenska solata s slano Pokico

Slika
JESENSKA SOLATA S SLANO POKICO "Solata ali čudovit jesenski  okras." Pred krakim sem z vami delila recept za sladico s sladko Pokico , sedaj pa vam zaupam še eno odlično idejo za jesensko prilogo ali lahko kosilo s slano Pokico. Tokrat sem uporabila Pokico z okusom slanine in  dimljene paprike . V kombinaciji s pečeno bučo in kostanji je bila prav božanska. Zato vam toplo priporočam, da si jo v teh jesenskih dneh kdaj pripravite. Zahtevnost: nizka Čas priprave: 5 minut (+ pečenje buče 20 minut) Sestavine: (štirje smo jo pojedli kot prilogo) 100 g motovilca ali druge solate, ki jo imate radi 3 pesti na koščke narezane buče 1 pest kostanjev 2 pesti slane Pokice, okus dimljena papirka in slanina Solate v osnovi nisem začinila, da se ne bi "razmočila". Zraven sem pa ponudila dva preliva: Preliv 1: Premešjate: 0,5 dcl smetane zakuhanje 0,5 dcl vode 1 žlička gorčice ščepec soli, popra in česna v prahu Preliv 2: Premešjate: 0,5 dcl smetane ...

Sladica s Pokico in Sladko Lijo

Slika
SLADICA S POKICO IN SLADKO LIJO "Zabavno in okusno kulinarično razvajanje." Tekom dela na sejmu AGRA v Gornji Radgoni spoznam veliko ljudi,  nekateri  stiki izginejo skupaj s koncem s sejma, z nekaterimi pa se tako zaštekamo, da stiki trajajo še mnogo dlje. Tako je bilo tudi s predstavnikom podjetja Pohorske dobrote,  Tomažem Krajncem in predstavnico znamke Pokica, Špelo Lukas.  Oba sta predstavnika mladega in zagnanega podjetja,  z odličnim produktom,  zato sem se odločila, da vam skušam predstaviti kako  lahko njune produkte uporabite v lastni kuhinji.  Vem, da zmeraj to ni mogoče, a kadar le je,  se trudim kupiti lokalno.  Zdi se mi pomembno, da se Slovenci med seboj podpiramo in to lahko dosežemo tako, da kupujemo lokalne proizvode. Poleg tega sem tudi sama mlada podjetnica in še kako se zavedam, kako pomembno je, da smo startup-i povezani in si pomagami pri prepoznavnosti.  Torej, v receptu sem uporabila Malino...

Odlična zelena omaka

Slika
ODLIČNA ZELENA OMAKA "Barvito, zdravo in okusno." Predstavljam vam tole omakico,  ker je res enkratna in sila preprosta za pripravo.  Vsebuje dve vrsti zelenjave,  torej je tudi zelo zdrava.  Predstavila vam bom osnovo za omakico in dala še kakšno idejo za popestritev.  Jeste jo lahko praktično z vsem,  spodaj pa vam predlagam,  da jo ponudite s testeninami  in morskimi sadeži.  Gremo kuhat. :) Zahtevnost:  nizka Čas priprave:  10 minut kuhanja, 5 minut priprave Sestavine: (za 4 osebe) Testo 200 g graška (uporabila sem zamrznjenega) 200 g brokolija (prav tako sem vzela zamrznjenega) pol žličke čebule v prahu pol žličke  česna v prahu pol žličke ingverja v prahu 1 žlica soka limone 1 žlička jušne osnova (sama uporabljam Vegeto natur, ki je popolnoma naravna) ščepec sol ščepec poper 2 žlički kisle smetane Priprava: 1.   Zelenjavo skuhamo v istem loncu z osoljeno vrelo vodo, potrebnih bo sl...

Kulinarični utrinek z letošnjega morja

Slika
OTOK PAG & VODICE (september, 2019) Z dragim vsako poletje delava v norišnici, ker soustvarjava največji kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni, zato dopust pride zmeraj z rahlo zamudo, ponavadi takrat, ko so vsi ostali že doma.  No, tudi v tem je nekaj veselja. ;) Letošnji dopust sva se odločila preživeti pri naših sosedih. Žal nama je bil namenjen le en eden, a sva ga dodobra izkoristila. Prvih nekaj dni sva preživela z dragima prijateljema in njunim zlatim sinom, ki nam je z otroško nagajivostjo popestril prav vsak dan našega dopusta. Dopustovanje v družbi je bilo fantastično, a sva se odločila, da rabiva še kak dan ali dva čisto zase, zato sva se za kratek čas odpravila še v Vodice. Celoten dopust je bil izjemno prijeten, ker pa smo na kulinaričnem blogu, vam bom malo povedala, kaj smo dobrega jedli. ;) Prvi dan, ko smo prispeli, je najbolj pasala dobra stara pica v gostilni kampa Straško in bila je njami njami, za prste polizat. Potem smo ...

Piščančji polpeti z bučkami

Slika
PIŠČANČJI POLPETI Z BUČKAMI "Odlična kombinacija za poletne dni." Te polpetke sem dalj časa gledala na narazličnejših straneh z recepti in si delala lušte, včeraj pa sem s taščinega vrta prejela eno ogromno slastno bučo in se končno opogumila, da jih pripravim. Moram reči da so izpadli zelo okusni, vendar pa meso bučkam odvzame vso slavo in bučke služijo bolj za barvo in povečanje količine polpetkov na račun vitaminov. Naslednjič bom pa poskusila narediti samo bučkine polpete brez mesa, morda v kombinaciji s krompirjem in malce mozzarele. Se javim. :) No vsekakor pa se tudi te polpete splača poskusiti, zato je najbolje, da gremo kar kuhat. ;)  Zahtevnost:  srednja Čas priprave:  30 minut priprave, 30 minut v pečici Sestavine: (za cca 12 polpetov) Testo 500 g mletega piščančjega mesa 500 g bučk 1 čebula 8 žlic moke česen sol poper rožmarin ingver (lahko v prahu ali nariban košček svežega) olje Polivka: Zmešajte: 3 žlice (grškega) jogurta, 1 žlička go...

Borovničevi muffini

Slika
BOROVNIČEVI MUFFINI  "Slastna sadna pregreha." Ti muffini so zelo preprosti za pripravo in so izjemnega okusa. Meni osebno je ta recept za muffine najboljši od vseh, ki sem jih poskusila. Lotila sem se jih, ker mi je moja draga tašča podarila ogrooomno borovnic. Večinoma smo jih pojedli kar tako, kot zdrav prigrizek, dve pesti pa sem prihranila za to odlično sladico. Pa gremo peč! :)   Zahtevnost:  nizka Čas priprave:  10-15 minut priprave+20-25 minut pečenja Sestavine: (za 12 muffinov) Testo 2 jajci 80g masla 80g bele moke 0,5 zavojčka pecilnega praška 1 vanilijev sladkor 60 g sladkorja 2 pesti svežih borovnic 1 dcl mleka ali sadnega soka (sok naj bo svetle barve, ne bo pobarval muffinov) Priprava: 1.   Stopljeno maslo, jajca in sladkor in vanilijev sladkor penasto umešajte. 2.   Masi dodajte moko in pecilni prašek. Vse skupaj zmiksajte ter previdno vmešajte še borovnice. 3.   V modele za mafine nadevajte prtičke prot...

Osvežilne poletne pijače

Slika
OSVEŽILNE POLETNE PIJAČE Tokrat želim napisati nekaj o poletnih napitkih.  Poletje in pijača sta nedvomno povezani, zaradi vročine paše popiti nekaj hladnega in osvežilnega.  Vsi vemo, da je voda naša najboljša prijateljica, a včasih se nam zalušta tudi kaj z okusom.  Pripravimo si lahko tudi takšne pijače, ki jih lahko mirno zamenjamo z vodo pa ne bo nič bolj kalorično.  Predstavljam vam način priprave brezalkoholnih pijač, ki se ga redno poslužujem v vročih poletnih mesecih.  Seveda pa lahko v spodnji recept prilijete še šilce vodke, gina ali ruma in dobili boste top poletni koktajl. Priprave pijač se lotim tako  (za liter koncentrirane pijače): 1. Ožamem nekaj limon in/ali limet. 2. Segrejem 1 dcl vode in vanjo pomočim 2-3 vrečke čaja. Na spodnji sliki sem uporabila zelenega, sicer pa imam zelo rada tudi sadne, sploh pomaračni mi najbolj paše. 3. Limoni prilijem hlado vodo in nato prilijem še čaj. Dodam nekaj listov mete in post...