Čufti v paradižnikovi omaki

ČUFTI V PARADIŽNIKOVI OMAKI
"Jed vsakega slovenskega otroštva."

Tele čufteke pa smo že v vrtcu in osnovni šoli vsi oboževali. Pri nas doma, smo bili zmerom dogovorjeni, da si ti tisti, ki praznuje rojstni dan, lahko izbere kaj bomo tisti dan jedli za kosilo. Moja večna izbira so bili seveda čufti. Vendar na nesrečo moje družine, rojstni dan praznujem ravno zadnji dan v letu, zato so praznično kosilo zmerom zamenjali slastni čufti. :)

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:
(za 2 osebi)

30 dag mletega mesa (iz te količine dobi vsak 3 velike čufte)
2 žlici riža
400 g paradižnikove mezge
2 žlici paradižnikovega koncentrata
1 žlica sladkorja
sol
poper
olje
Začimbe: lahko uberete tradicionalno pot in dodate majaron ter lovorjev list, lahko pa naredite jed malce mediteransko in dodate baziliko ter origano.

Priprava:

1 Pred pripravo skuhajte 2 žlici riža. Mleto meso dobro začinite s soljo in poprom (soli dajte nekoliko več kot ponavadi, saj bo meso le tako imelo nekaj okusa).

2 Riž primešajte k mesu in oblikujte kroglice. V ponvi segrejte malce olja in jih na hitro popečite. (Uporabite ponev, na katero se meso ne prijema, npr. keramično, teflonsko...).

3 V večjem loncu segrejte paradižnikovo mezgo ter ji dodajte malce vode (ne preveč, omaka mora ostati gosta). Omako začinite, dodajte sladkor ter vanjo potopite čufte. Pokrijte in kuhajte prb. pol ure.

4 Med tem, ko se čufti kuhajo, pripravite pire krompir. Krompir olupite in ga narežite na manjše koščke. Skuhajte ga v osoljeni vreli vodi in odlijte. Dodajte košček masla in mleko ter pregnetite v puhast pire.

Če želite, da bo omaka zgledala bolj "po šolsko", ob koncu dodajte žličko škroba, ki ste ga prej vmešali v malce tekočine. Tako bo omaka dobila še bolj svilnato strukturo. Sevirajte v globoke krožnike ter se ob kosilu spomnite na brezskrbne otroške čase...  
pa dober tek! :)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso