Meni: Domači gurmanski hamburgerji s prilogami

MENI: DOMAČI GURMANSKI HAMBURGERJI S PRILOGAMI

Hamburgerji so zelo popularna in "izpeta" zadeva, zato jim redko posvečamo posebno pozornost. Najpogosteje se jih držijo stereotipi kot "hitra, nezdrava, mastna hrana", ki se je pravzaprav ne da pojesti preveč olikano. Da vsaj malce razbijem te stereotipe, vam bom v nadajlevanju prdstavila meni, ki bo hamburger pokazal v novi luči. Sestavine, ki sem jih uporabila so vsaka za sebe odličnega okusa, še boljše pa izpadejo, ko jih okusimo v enem grižljaju sočnega burgerja. Tale recept vam bo vzel nekaj časa, porabili boste kar nekaj sestavin in umazali nekaj posode, vendar če ste strasten kuhar ali kuharica in ljubite odlično hrano, vas bo končni rezultat vsekakor potolažil. Tega hamburgerja se lotite kar s priborom in ne z rokami, ter ga tako ob spremljavi obličnih prilog in omak pojejte počasi in z užitkom. 

P.S. Poleg recepta za hamburger, je spodaj napisanih kar nekaj uporabnih receptov, ki jih lahko zelo dobro kombinirate tudi z drugimi jedmi.
 
Meni vsebuje: Hamburger z jogurtovo omako, govejo pleskavico, solato in karamelizirano čebulo. Za prilogo sem pripravila zapečeni krompirček z grobo mediteransko soljo, paradižnikovo omaka in špinačo s karamelizirano čebulo, ter jogurtovo omako. Sestavine se v posameznih jedeh med seboj prepletajo - to dokazuje, da lahko iz ene sestavine napravimo mnogo različnih jedi.


Ob tako obširnem delu, se je treba dobro organizirati, da bodo vse jedi pripravljene istočasno. Logično, začnemo z jedjo, ki se najdalje pripravlja.

Karamelizirana čebula:

Sestavine:
3 čebule
2 žlici balzamičnega kisa
1 žlica rjavega sladkorja
sol
poper
2 dcl vode
olivno olje

Priprava: 
1 Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarčke. V ponvi segrejo olje in čebulo pražimo na srednji vročini, da oplahne.
2 Ko čebula oplahne, dodamo kis, sladkor, sol, poper in vodo. Pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo prb. 1 uro.
3 Ko čebula razpada, odpremo lonec in jo odprto pokuhamo, da voda izpari (lahko pustite več vode in imate čebulo v obliki omake, ali pa jo popolnoma izsušite).

  

Med tem, ko se čebula kuha, pripravimo krompir.

Hrustljav krompirček iz pečice

Sestavine:
2 velika krompirja
2 žlički rdeče paprike
groba sol
rožmarin
olivno olje

Priprava:
1 Krompir po potrebi olupite in ga umijte (če ima krompir tanek olupek, ga kar pustite, saj bo postal prijetno hrustljav). Narežite ga na krhlje in ga 10 minut kuhajte v osoljeni vreli vodi.

2 Ko je krompir na tričetrt kuhan, ga dajte v pekač, potresite z redečo papriko in rožmarinom ter ga pokapajte z olivnim oljem. Dajte ga v pečico na 210 C in ga pečite 20-30 minut, da postane zlatorjav.



Med tem, ko se pripravljata čebula in krompir naredimo jogurtovo omako.

Jogurtova omaka:

Sestavine:
1 deciliter tekočega navadnega jogurta
2 žlički gorčice
1 strok česna
peteršilj, drobnjak ali koper (pač nekaj svežega in zelenega)

Priprava:
Vse sestavine zmešajte z nasekljanim peteršiljem in postavite na hladno.



Imamo še približno 20 minut, zato na hitro pripravimo meso za pleskavice in druge potrebne sestavine za hamburger.

Hamburger

Sestavine:
2 kajzerci
30 dag mlete govedine
šop peteršilja ali drobnjaka
3 žlice krušnih drobtin
sol
poper
po okusu čili za pikantnost
solata

Priprava: 
1 Vse sestavine (razen solate ;)), dobro premešajte ter oblikujte pleskavice v obliki žemljic, ki ste jih kupili. Lahko naredite malce manjše in višje, da bo meso imelo več okusa.

2 Prerežite žemljice in operite solato. Segrejte žar ponev in nanj položite pleskavice. Na pleskavico položite prepolovljeno kajzerico. Čez nekaj minut pleskavico obrnite in nanjo položite drugo prepolovljeno kajzerico.

3 Na žemljo namažite jogurtov preliv ter dodajte karamelizirano čebulo. Položite list solate, nanjo pleskavico, spet čebulo in za konec še lepo porcijo jogurtove omake.


Med tem, ko se nam pečejo pleskavice imate čas za pripravo špinače in paradižnikove omake s kramelizirano čebulo:

Špinača s karamelizirano čebulo:

Špinačo umijte in grobo nasekljajte. Položite jo v ponev na malce olivnega olja in pustite da oplahni. Malce jo posolite in dodajte karamelizirano čebulo.

Paradižnikova omaka s karamelizirano čebulo:

Preostanku čebule preprosto dodajte nekaj žlic paradižnikove mezge, malce poprajte in ponudite.

Ko boste vse to naredili, ste si resnično zaslužili eno dobro malco! Zato sedite za mizo z ljubljeno osebo, natočite si kozarec piva ali vina in uživajte ob odlični hrani. 
Dober tek! :)





 







Komentarji

Objavite komentar

Komentar/Comment

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso