Objave

Domači humus

Slika
HUMUS "Odličen namaz iz čičerike." Humus je pri nas vse bolj prepoznavna jed. Sicer nima najbolj obetajočega imena, kar je tudi mene dolgo odvračalo od tega, da bi ga poskusila... in potem se ga. Potem gre nekako takole: najprej ga jeste na kruh, potem ga dodajate omakam, solatam, krompirju, na koncu pa  ga mažete že kar na žlico. ;) Humus prihaja iz srednjega vzhoda in je poln beljakovin, zato je zelo hranilen je res super, če ga vključimo v svoj jedilnik. Moj recept se malce razlikuje od originalnega, ker je po "podomačen" z začimbami, ampak preverjeno odličen. :) Priporočam vam, da se lotite te izjemno preproste priprave  in ga poskusite. Seveda ga lahko kupite tudi v trgovini, vendar moram priznati, da mi še noben trgovinski humus ni premagal prav tega domačega. Pa veliko užitkov v kuhinji. :) Zahtevnost: nizka Čas priprave: 5 minut Sestavine: 250 g čičerike iz pločevinke (kupite pakirano kot fižol) 3-4 žlice olivnega olja 1 žlica limoninega sok...

Bučna rižota

Slika
BUČNA RIŽOTA "3 vrste žita, 1 buča hokaido, košček ingverja in ščepec jesenske sreče." Bučna rižota ali kot sem zadnjič slišala simpatičen izraz "bučota". Buč je trenutno vse polno okrog nas, bučne juhice pa smo se menda  - ne glede na to kako okusna je - vsi že malce prenajedli.   Torej tokrat bučno kosilo, ki nasiti za kar nekaj ur.  Namesto običajnega riža sem dodala priljubljeno mešanico treh žit - riž, pira in ječmen,  ki dvignejo hranilno vrednost jedi in ji po mojem okusu, dajo več karakterja.  Jed si lahko pripravite v mesni verziji, tako da na začetku prepražite malce slanine, ki da  mesnat okus celotni jedi, lahko pa ta korak tudi izpustite, saj je tudi brezmesna različica odlično. Pa veselo jesensko kuhanje vam želim. ;) Zahtevnost: nizka Čas priprave: 40 minut Sestavine: (za 2-3 osebe) 1 manjša buča hokaido (seveda lahko tudi katera druga) 2 čebuli česen skodelica riža slanina ali suha klobasa po želji jušna osnova ...

Panga s sladkim krompirjem in salso

Slika
PANGA S SLADKIM KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOVO SALSO "Hitro, barvito in okusno kosilo." Zahtevnost: nizka Čas priprave: 30 minut Sestavine: 2 fileja zamrznjene bele ribe (seveda lahko kupite tudi sveže, a je za čez teden veliko bolj praktično uporabiti zamrznjene fileje) 2 rdeča krompirja 6 češnjevih paradižnikov 6 kroglic mozzarele nekaj lističov bazilike sol poper  olivno olje solata Priprava: 1.   Prečico segrejte na 200 C - ventilacijsko. Ribo odtajajte in jo nato dobro popivnajte s papirnato brisačo. Začinite s soljo in poprom.   2. Krompir narežite na tanke kolobarje in začinite z oljem, soljo in poprom ter še kakšno začimbo po okusu. 3.   Ribo položite v en pekač, krompir pa v drugega. Krompir se naj ne prekriva med seboj, prav tako ne riba. Krompir pecite na zgornji reži, ribo na spodnji. Vse skupaj pecite prb. 15 minut. Ob koncu lahko krompir vzamete iz pečice, ribo prestavite na gornjo rešeto in pečico nastavite na "infra", da se ...

Španska tortilja s špinačo, mozzarello in piščancem

Slika
ŠPANSKA TORILJA  s špinačo, mozzarello in piščancem "Zelo okusna beljakovinska bombica." Ta jed je res odlična za vroče poletne dni. Če je pojeste količinsko zmerno ob obilici sveže solate, boste se počutili sito, a dovolj lahko za vse zmage, ki vas čakajo tekom dneva.  Pa veselo kuhanje vam želim. ;) Zahtevnost: srednja Čas priprave: 40 minut Sestavine: (za 3 osebe) 2 večja krompirja 200 g pičančjih prsi 4 jajca 1 zvrhana žlica kisle smetane 4-5 pesti sveže špinače  150 g mozzarelle česen v prahu muškatni orešček sol poper olje Priprava: 1.   Piščanca narežite na majhne kocke, ga začinite s soljo in poprom ter prepražite na žlici vročega olja, da bo pečen, a še sočen. Odstavite ga na krožnik in ga pokrijte s folijo.   2. Krompir narežite na zelo majhne koščke (cca 1cmx1cm).  V isti ponvi, kot ste pekli meso segrejte še malce olja in krompir na zmerni temperaturi pražite toliko, da je "pečen na pol". 3. Dodajte še š...

Prekmurska gibanica v kozarcu

Slika
PREKMURSKA GIBANICA V KOZARCU "Domača poletna sladica." Naša čudovita Slovenija premore kar nekaj različnih gibanic,  ena izmed boljših je vsekakor prekmurska, a roko na srce,  je tudi ena izmed najtežjih za naš želodec.  Ker prihajajo vroči dnevi,  sem tako poiskala kompromis med dobro domačo sladico in osvežitvijo;  in tukaj jo imamo - prekmurska gibanica v kozarcu! :) Zahtevnost: nizka Čas priprave: 45 minute  (čas vam vzame predvsem zlaganje v kozarec) Sestavine: (4-6 kozarcev) Bela plast: 500 g skute 250 ml smetanje za stepanje lupinica limone  1 žlička vanilijevega ekstrakta 2-3 žlice sladkorja v prahu ( količina sladkorja po okusu, lahko je sladkor tudi zrnat, ampak ga je potrebno dobro vmešati, da ne bodo ostali kristalčki in bo krema gladka ) Jabolčna plast: 5 jabolk 2-3 žlice sladkorja (spet po okusu) 3 žlice limoninega soka cimet Makova plast: 100-200 g maka nekaj žlic vročega mleka 1 žlica sladkorja ...

Prekmurski večer

Slika
PREKMURSKI VEČER Tekom študija na Višji šoli za gostinstvo in turizem sem srečala veliko zanimivih ljudmi, z nekaterih poznanstev se je razvilo tudi prijateljstvo. Tako sva se z mojim dragim, drago sošolko in njenim fantom nekega dne dogovorili, da si bomo malo kuhali.  Sedaj je to pripreljalo do zamisli, da si bomo vsake  toliko prirejali tematske kulinarične večere. :) Ker sva z dragim s Pomurja, sva se tako določila,  da pripravima prekmurski večer.  Naštimala sva si Kreslina in gremo kuhat. Kaj sva pripravila? Ajdo zlejvanko z bučnim oljem za predjed Pečene dödole z omako iz smetane in čebule ter praženimi ocvirki in motovilec z bilicami (jajci) za glavno jed Razstavljeno prekmursko gibanico v kozarcu za sladico . Zraven smo popili stari dobri špricar, ki se je odlično ujel. ;) Večer je bil poln dobre hrane, pijače, predvsem pa odlične družbe.  Kmalu pa spet ponovimo in takrat se ponovno javim. :) Več si lahko ogledate v ...

Jack&Joe

Slika
V redkokateri restavraciji me tak sezujejo. Odlično Jack&Joe, najboljši falat mesa,  kar sem jih jedla. Priporočam! :) http://jackandjoe.si/