Prekmurska gibanica v kozarcu

PREKMURSKA GIBANICA V KOZARCU
"Domača poletna sladica."
Naša čudovita Slovenija premore kar nekaj različnih gibanic, 
ena izmed boljših je vsekakor prekmurska, a roko na srce, 
je tudi ena izmed najtežjih za naš želodec. 
Ker prihajajo vroči dnevi, 
sem tako poiskala kompromis med dobro domačo sladico in osvežitvijo;
 in tukaj jo imamo - prekmurska gibanica v kozarcu! :)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 45 minute  (čas vam vzame predvsem zlaganje v kozarec)

Sestavine:
(4-6 kozarcev)

Bela plast:
500 g skute
250 ml smetanje za stepanje
lupinica limone 
1 žlička vanilijevega ekstrakta
2-3 žlice sladkorja v prahu (količina sladkorja po okusu, lahko je sladkor tudi zrnat, ampak ga je potrebno dobro vmešati, da ne bodo ostali kristalčki in bo krema gladka)

Jabolčna plast:
5 jabolk
2-3 žlice sladkorja (spet po okusu)
3 žlice limoninega soka
cimet

Makova plast:
100-200 g maka
nekaj žlic vročega mleka
1 žlica sladkorja (oz. po okusu)

Priprava:

1. Za belo plast stepite sladko smetano, vmešajte skuto in sladkor ter ostale sestavine in dajte na hladno.

2. Za jabolčno plast olupite in naribajte jabolka. Skupaj s sladkorjem jih popražite v ponvici, da se poležejo. Dodajte še cimet in limonin sok ter ohladite.

3. Za makovo plast, mak preprosto prelijte z nekaj žlicami vročega mleka, da se malce popari in dobi vlažnost. Ohladite.

4. Sedaj ohlajene plasti polagajte v kozarec, kot vam je najbolj všeč. Predlagam vam, da prevladuje bela plast, ki da svežino, malce več naj bo tudi jabolk za sladkobo in najmanj maka, ki je le dodatek.


Zraven si privoščite še kozarec polsuhega ali posladkega vina
 in se razvajajte ob čudovitih okusih.


Dober tek! :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso