Bučna rižota

BUČNA RIŽOTA
"3 vrste žita, 1 buča hokaido, košček ingverja in ščepec jesenske sreče."
Bučna rižota ali kot sem zadnjič slišala simpatičen izraz "bučota". Buč je trenutno vse polno okrog nas, bučne juhice pa smo se menda  - ne glede na to kako okusna je - vsi že malce prenajedli.  
Torej tokrat bučno kosilo, ki nasiti za kar nekaj ur.  Namesto običajnega riža sem dodala priljubljeno mešanico treh žit - riž, pira in ječmen,  ki dvignejo hranilno vrednost jedi in ji po mojem okusu, dajo več karakterja.  Jed si lahko pripravite v mesni verziji, tako da na začetku prepražite malce slanine, ki da  mesnat okus celotni jedi, lahko pa ta korak tudi izpustite, saj je tudi brezmesna različica odlično.
Pa veselo jesensko kuhanje vam želim. ;)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 40 minut

Sestavine:
(za 2-3 osebe)
1 manjša buča hokaido (seveda lahko tudi katera druga)
2 čebuli
česen
skodelica riža
slanina ali suha klobasa po želji
jušna osnova
majaron
timijan
bazilika
čili
ingver v prahu
poper
sol
0,5 dcl belega vina
maslo

Priprava:

1.  Na koščku masla prepražite drobno nasekljano čebulo. Dodajte še česen, da zadiši. Če želite mesno verzijo sedaj dodajte še slanino. Dodajte riž in ga na hitro popražite ter vse skupaj zalijte z vinom in pokuhajte.
 
2. Bučo olupite in narežite na majhne koščke. Ko vino skoraj povre, dodajte bučo in vse skupaj zalijte z skodelico jušne osnove. V jušno osnovo primešajte vse začimbe, ki jih želite dodati jedi; tako se bodo najenostavneje enakomerno vmešale. 3. Rižoto sedaj postopoma zalivajte z jušno osnovo, dokler ni pripravljena. Ne pustite, da tekočina popolnoma izpari, saj rižota mora ostati sočna.

4. Za konec jedi dojate malce kisle smetane in košček masla ter dobro vmešajte, da dobite sočno gosto rižoto.




Zraven si privoščite kozarec mošta, da bo v stilu. ;)
 
Pa dober tek! :)

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso