Pecivo za diabeike

PECIVO ZA DIABETIKE

"Sladkanje brez slabe vesti."

Tale sladica ima zelo praktični naslov, čeprav bi lahko napisala tudi cheesecake, skutina pogača ali kaj podobnega. Pred nedavnim sem kot nosečnica bila diagnosticirana z nosečniškim diabetesom, ker pa se mi strašno lušta sladko, je bil moj prvi iskalni niz "pecivo za diabetike, diabetično pecivo". Tako sem začela ugotavljati, kaj je mojemu krvnemu sladkorju prijazno in kaj ne. Nisem nikakršna specialistka za diabetes; prebrala sem si osnove, potem pa sama skušala ugotoviti, kaj mi sede in kaj ne. Nekatera "dovoljena hrana" mi dvigne sladkor, obstajajo pa tudi "grešne jedi", ki mi ob majhni količini ne naredijo škode. Ugotovila sem, da morajo biti porcije zmerne in da moram za dober balans zmeraj vključiti obilico beljakovin. Seveda črtamo beli sladkor in belo moko. Tole sladico sem spekla zagotovo 15x, preden sem postala z njo zares zadovoljna. No, in sedaj vam recept z veseljem zaupam. Primeren je za 8 kosov peciva in en tak kos ob skodelici čaja ali kave najbrž večini ne bo stresen za krvni sladkor.  Gremo peč!




Čas priprave: 45 minut (10 minut priprave, 35 minut pečenja)

Zahtevnost: lahka

Sestavine:
(za 8 kosov)

250 g pasirane skute
250 g jogurta
2 jajci
1 vanilijev sladkor
1 čajna žlička rjavega sladkorja
1 velika žlica masla
4 žlice polnozrnate pirine moke
1 zvrhana žlička pecilnega praška
1 zvrhana žlička limonine ali pomarančne lupinice (kupim pakirano bio lupinico v Sparu; bistveno ceneje kot sveža, okus pa je odličen).
1 žlička vanilijeve paste/arome

1 pest borovnic (zagotovo učinkuje tudi drugo sadje, samo da ni prevodeno; slabe izkušnje sem imela le z jagodami, ki pecivo nekoliko razmočijo, jagodičevje je sicer super za krvni sladkor, meni osebno je pecivo najboljše z borovnicami)
2 tablici/rebri temne čokolade (70 %)
izbran posip (mandljevi lističi, mleti lešniki, kokos ...)


Priprava:
1. V posodi zmiksamo skuto, jajca, jogurt, raztopljeno maslo pomarančno/limonino lupinico in sladkor.

2. Dodamo moko, pecilni prašek in ponovno premešamo

3. Z metlico previdno vmešamo izbrano sadje. 

4. Zmes damo v nameščen pekač in ga pečemo 35 minut na 190 C. Malo popazite in preverite z zobotrebcem, ali je že pečeno, saj niso vse pečice enake.

5. Ko se pecivo nekoliko ohladi, stopite čokolado. Sama jo stopim tako, da jo dam na krožnik na lonec z vrelo vodo za nekaj minut. Ko je stopljena, jo premažite po vrhu in vse skupaj potresite z izbranim posipom, npr. mandljevimi lističi. 


Pecivo je najbolj okusno, če ga ponudite hladnega, a je tudi toplo odlično, sem preverila, ko se nisem mogla učakati, da se shladi. :) Zraven se lepo prileže skodelica metinega čaja z limono.

Pa dober tek! :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso