Prebranec s klobaso

PREBRANEC S KLOBASO
"Pod vplivom Balkana."
 V teh dnevih izpred hiš in blokov diši po žaru. Prebranec je odlična priloga k tovrstnim pojedinam, brez klobase pa je primerna tudi za ljudi, ki ne uživajo živali in živalskih proizvodov.

Prebranec je sicer srbska jed, ki pa jo lahko najdemo tako rekoč na celotnem Balkanu.  Na internetu lahko najdete številne raličice te jedi in v mnogih receptih lahko zasledite uporabo velike količine olja in dolg čas pečenja. Ta varijanta recepta je veliko manj kalorična, pa tudi čas pečenja je zelo kratek. Naj še povem, da je to specialiteta mojega fanta, tako da danes kradem iz njegove kuhinje. :)

 Pa veselo kuhanje vam želim! :)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 45 minut

Sestavine:
Kar se tiče količine sestavin se lahko držite preprostega pravila: koliko fižola, toliko čebule. spodnje mere zadostujejo za dve porciji.

2 pločevinki (800g) fižola iz konzerve (seveda lahko uporabite tudi sveži fižol, ki ga predhodno namakate in skuhate. Za prebranec se tradicionalno uporablja fižol tetovec.)
800 g čebule (bolje malo več, kot premalo)
2 veliki žlici rdeče paprike
nevtralno olje
1 par klobas

Priprava:

1. Čebulo narežite na kolobarčke in jo prepražite na olju. Na majhnem ognju jo pražite 10-15 minut, da se zmehča in upade. Ta proces lahko pospešite, če čebulo med praženjem solite.

2. Ko je čebula pripravljena, pristavite vodo v kateri se bodo skuhale klobase. Te se načeloma ne kuhajo več kot 15 minut, vendar je to odvisno od vrste klobase, ki se jo izbrali, zato čas kuhanja primerno prilagodite. Pred pripravo klobase našpikajte z vilico.


3. Zmehčani čebuli dodajte odcejen fižol in primešajte rdečo papriko. Po okusu začinite s soljo in poprom, vendar pazite, saj ima jed že sama po sebi intenziven okus. Kuhjate prb. 10 minut in jed položite v ognjevarno posodo.


4. Prebranec pečice v pečici na 200 C, okoli 15 minut oz. toliko, da jed dobi hrustljavo skorjo. Ko je fižol popečen nanj položite klobaso in ponudite.

Dober tek! :)

Komentarji

  1. odličen recept hvala vam in fantu ,tudi jaz sem bila uspešna .hvala še enkrat. Marija

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Komentar/Comment

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci