Lazanja à la Nikita

LAZANJA à la NIKITA

"Moja specialiteta!"

Vsak, ki se vsaj malce vrti po kuhinji, ima jed, ki ga navda s samozavestjo, na katero je ponosen. To je jed, ki jo pripravimo, če želimo naše goste "sezuti". Ugotovila sem, da poleg vseh receptov, ki sem jih v vseh teh letih že objavila, še nisem objavila svoje specialitete. No, danes vam predstavljam svojo lazanjo. Gre za mesno lazanjo z bolonjsko omako, ki sem jo izpopolnila do zadnje malenkosti. Posebnost moje lazanje je, da je vmes še zelenjavni del iz špinače. Tale jed vzame precej časa in ljubezni, zato se je lotim ob vikendih. In takrat je naredim toliko, kolikor zmore največji pekač v najini kuhinji. Zmeraj je ideja, da je bom del zamrznila za drugič, a zaenkrat je to le še ideja. :) Gremo kuhat!




Čas priprave: 45 minut priprava + + 1,5 ure kuhanje omake bolognese + 40 pečenje lazanje

Zahtevnost: srednje

Sestavine:
(za 6 poštenih kosov)

1 paket listov za lazanjo
200 g sira (npr. gaudo)

Bolonjska omaka:
500 g mletega mesa
3 pločevinke pelatov
zelenjava za omako: 1 velika čebula, nekaj strokov česna, 1 korenček, 1 košček zelene (to so optimalne sestavine za bolonjsko omako, če česa nimate, bo tudi čisto v redu, čebula je obvezna, ostalo se da tudi izpustiti)
sol, poper, sladka paprika v prahu (1 žlička), provansalska zelišča (ali vsaj eno izmed njih)
olivno olje

Bešamel omaka:
3 velike žlice masla
3 velike žlice moke
2-3 dcl mleka
sol, poper,  muškatni orešček

Špinača:
200 g špinačnih listov (sama uporabim kar zamrznjeno verzijo)
sol, poper, česen v prahu, muškatni orešček
 

Priprava:
1. Najprej skuhamo bolonjsko omako. Vso zelenjavo drobno nasekljamo, lahko tudi naribamo. Potem jo na olivnem olju prepražimo: najprej čebulo, nato česen in potem še korenje in zeleno. Nato dodamo meso in ga popražimo, začinimo ga šele takrat, ko je že popečeno (s soljo in poprom). Potem dodamo pelate in začimbe. Pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo vsaj kakšno uro, lahko še več. Po tem času omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Ta korak je ključen in dolgo nisem vedela zanj. Tako je omaka res homogena, okusi pa so popolnoma združeni.
2. Bešamel omako pripravimo tako, da raztopimo maslo, nato dodamo moko in z metlico prepražimo minuto ali dve. Potem začnemo postopoma dodajati mleko med neprestanim mešanjem. Ko se zgosti in ni grudic, dodamo še malo mleka, dokler se ne odločimo, da je omake dovolj. Potrebujete je cca 3 dcl. Omako začinimo na koncu s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3. Špinačo skuhamo v oslojeni vreli vodi, jo precedimo in začinimo. Naribamo tudi sir.

4. Sedaj sledi zlaganje. Na dno damo eno zajemalko bolonjske omake. Nanjo pride prva plast lazanjinih listov, potem bolonjsko, potem bešamel. Potem spet lazanjini listi, špinača in na špinačo bešamel. Potem postopek ponovimo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Običajno naredim eno plast špinače, ostalo pa dam mesni nadev. Na koncu naj nam ustane nekaj žlic bešamela in nekaj žlic bolonjske omake. Obe omaki združimo, lahko dodate še nekaj kapljic vode, da lahko iz ponve porabite čisto vso maso. To zmes omak vlijete na zadnjo plast lazanjinih listov. Sledi še nariban sir.

5. Zdaj pošlejmo lazanjo na toplo. Pečico segrejmo na 190 C in jo pečemo cca 40 minut.



K lazanji ponavadi ponudim rukolo, ki se mi zdi, da s svojo grenkobo res dopolni jed. Menim, da se k lazanji prilega raznovrstna pijača, od hladnega vrčka piva, do kozarce dobrega refoška, ali pa kozarec sveže limonade z meto. Vse našteto bo jed lepo dopolnilo. Pa dober tek. ;)





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso