ŠKAMPI NA ŽARU IN RIŽOTA Z GORGONZOLO

ŠKAMPI NA ŽARU IN RIŽOTA Z GORGONZOLO

"Morska poezija."

Tokrat vam predstavljam jed iz letošnjega dopusta na Bolu (Brač). V osnovi ideja izvira iz jedi, ki sva jo prej dvanajstimi leti, na najinem prvem skupnem morju z možem jedla na Korčuli v majhni restavracije, stisnjeni ob zidove čudovitih hišk. Jedla sva rižoto z gorgonzolo in kozicami. Morda se sliši malce nenavadno in preveč aromatično, a je zares čudovita kombinacija. No, tokrat sva si pripravila rižoto z gorgonzolo in na žaru popekla te orjaške čudovite škampe. Še malce solate in obrok je bil prava morska poezija. Poskusite. :)



Čas priprave: 30 minut

Zahtevnost: nizka

Sestavine:
(za 2 oseb1)

100 g riža (najbolje arborio)
6 velikih škampov
50 g gorgonzole
zelenjavna jušna osnova
sol, poper, bazilika
olivno olje



Priprava:
1.  V kozico nalijte malce olja in na hitro popražite riž. Nato postopoma prilivajte jušno osnovo, dokler riž ni kuhan. Pazite, da bo še tekoč in kremast.
2.  Med kuhanjem riža na majhne koščke narežite gorgonzolo in pripravite poljubno solato.
3. Zadnjih pet minut, preden je rižota končana, v rižoto vmešajte gorgonzolo in začinite s poprom in baziliko ter dodajte še malce kakovostnega olivnega olja. Potem segrejte ponev z malo olja in za 2 minuti na vsaki strani popražite še škampe


1,2,3 in čudovito morsko kosilo je pripravljeno. Zraven priporočam suho belo vino, nama je prijal kar hladen špricar.
Pa dober tek! :)




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Prebranec s klobaso

Gobova juha z ajdovimi žganci