Kuhanje v karanteni

KUHANJE V KARANTENI

Trenutno vladajo čudni časi, ki jih zagotovo nismo pričakovali. Sploh mlajše generacije smo odraščale v času popolne svobode, ko si lahko šel kamor si želel, delal v mejah zakonov vse, kar si želel in vse to se je praktično čez noč spremenilo. Počasi smo začeli dojemat,i kako malo je potrebno, da svet postane popolnoma drugačen, kot je bil včeraj. Vendarle pa sem optimistka in verjamem, da ni daleč dan, ko bomo ponovno lahko s polnimi pljuči vdihnili vso svobodo, ki smo je bili vajeni, le da jo bomo takrat cenilo veliko bolj kot kadarkoli poprej.
Trenutni čas pa poteka v znamenju karantene, samoizloacije ali kakorkoli povedano, primorani smo biti doma. Spremenilo pa se ni dejstvo, da se je potrebno še zmeraj prehranjevati, še zmeraj iti v trgovino po živila in pripravljati morda bistveno večje število obrokov, kot smo jih bili vajeni. V nadaljevanju vam predstavljam nekaj nasvetov za nakupovanje in kuhanje v karanteni glede na najino "logiko". :)

KAKO POGOSTO HODIVA V TRGOVINO? 
V trgovino greva enkrat na teden. Prvič sva naredila zalogo za 2 tedna, ker sva bila v negotovosti, kako bo tak način življenja sploh izgledal. Sedaj pa bova kupovala normalno za en teden. Ves čas imava torej zalogo hrane za dva tedna, kar se mi zdi ravno prav.

KAKO IZGLEDA NAJIN NAKUPOVALNI LISTEK?
Nekatere sestavine, ki jih kupujeva so ostale iste, nekatere pa so morda v nekoliko drugačni obliki. Namesto svežega sadja in zelenjave večinoma kupujeva zamrznjeno, o tem več kasneje. Svežo zelenjavo in sadje skušam kupiti samo tisto, ki je v določeni vrsti embalaže. Na tak način sva kupila solato (v vrečki), v folijo zavit korenček in paprike v plastični embalaži. Nekateri ljudje še zmeraj ne upoštevajo navodil za preprečevanje širitve virusa in veselo brez rokavic prebirajo sveže sadje in zelenjavo, zato se trenutno takšni hrani izogibava. Vso ostalo hrano kupujeva več ali manj normalno. Ko prideva domov, skušava kupljeno prebrisati, preden živila pospraviva v hladilnik in omare.

KAJ KUHAVA?
Najin način kuhanja se ni kaj dosti spremenil, saj med tednom že dolgo uporabljam zelo praktično metodo kuhanja. Že dolgo razmišljam, da bi se o tem razpisala na blogu pa si nisem vzela časa. No, sedaj je za to idealna priložnost. Te jedi izgledajo nekako takole:


Zakaj je tak način kuhanja praktičen?
1. Vzame pol ure časa na dan.
2. Ne zamažemo veliko posode.
3. Vseeno je, ali jo kuhaš za 2 osebi ali za 6.
4. S skuhanim obrokom rešiš 2 dnevna oboka, to sta zajtrk in večerja.
5. Vsebuje vse hranilne vrednosti; beljakovine, kakovostne ogljikove hidrate in veliko zelenjave.
6. Hrana je priročna, da jo lahko vzameš tudi v službo, saj jo lahko brez problema shraniš v posodo, pogreješ in poješ z vilico.

Kako tak način kuhanja poteka? 
Jedi so sestavljene iz treh sklopov:
1. Beljakovine (piščanec, svinjina, govedina, mleto meso, tuna, morski sadeži, hrenovke/klobase). Če ne jeste mesa, tukaj pride v poštev soja, seitan, fižol ipd.



2. Ogljikovi hidrati (testenine, riž, ajdova kaša, prosena kaša, kuskus).



3. Zamrznjena zelenjava (midva kupujeva v Sparu: steak mix, wok mix, mešanica za mineštro, stročji fižol, špinača v listih, brokoli, grašek in še kaj). Zamrznjena zelenjava nam prihrani veliko časa, ki bi ga sicer porabili za pranje, čiščenje in rezanje zelenjave.
Zamrznjena zelenjava ima lahko bistveno več vitaminov kot "sveža" zelenjava v trgovini, saj se zamrznjena zelenjava prideluje tako, da jo zamrznejo takoj po tem, ko jo poberejo, v zamrznjeni obliki pa ohrani večino vitaminov. "Sveža" zelenjava pa ima lahko zelooo dolgo pot do vašega doma, med katero izgubi veliko hranilnih snovi. Če imate svežo zelenjavo iz vašega vrta ali tržnice, pa je to seveda odlična izbira.



Kuhanje poteka tako: 
1. Meso narežemo na majhne koščke in ga popražimo. Tune in morskih sadežev seveda ne pražimo.
2. V loncu skuhamo izbrane ogljikove hidrate.
3. Zelenjavo dodamo mesu in zalijemo s toliko jušne osnove, da je vse skupaj pokrito. Pokrijemo in kuhamo 10-15 minut. 
4. Mesu in zelenjavi primešamo ogljikove hidrate.
5. Jed začinimo, naredimo zanimivo. En dan lahko uporabite kislo smetano, en dan dodajte paradižnikovo mezgo, en dan dodajte sojino omako, lahko dodate žlico gorčice, nekaj žlic skute, pol lončka jogurta .... in seveda izbrane začimbe. S tem bodo vaše jedi vsak dan zanimive.

Tukaj je primer jedi za 5 dni v tednu za 4-člansko družino za 8 obrokov, torej za kosilo in za večerjo, pri čemer sem računala, da za večerjo pojemo polovično porcijo kosila.  V prihajajočih tednih bom na blogu objavljala tudi celotne recepture tovrstnih jedi s fotografijami.

1. Svinjsko stegno z ajdovo kašo in stročjim fižolom 
0,8 kg svinjskega stegna, narezanega na koščke, 300g ajdove kaše, 1 kg zamrznjenega stročjega fižola, 1 kisla smetana, 1 žlica gorčice, sol, poper, česen v prahu in rožmarin.

2. Rižota z morskimi sadeži
0,8kg morskih sadežev,  450 g riža (odlično je, če uporabite mešanico treh žit, ki je zelo zdrava), 500 g pelatov, 1 kg mešanice zelenjave za mineštro, sol, poper, bazilika, rožmarin, origano, česen v prahu.
Recept

3. Piščančje prsi z azijsko aromo 
0,8 kg piščančjih prsi, 450g testenin (super je, če so iz polnovredne moke),  1000 g mešanice zelenjave za vok, sojina omaka, ostrigova omaka, česen v prahu, sol, poper, ingver v prahu.

4. Kuskus s tuno in špinačo
0,8 kg tune, 450g kuskusa, 1 kg špinače v listih, 1 lonček kisle smetane, sol, poper, česen v prahu, muškatni orešček. 

5. Prosena kaša z mletim mesom in mehiško zelenjavo
0,8 kg mletega mesa, 450g prosene kaše, 1 kg mešanice steax mix, 450 g pelatov, 1 jogurt (na koncu si hladen jogurt damo na toplo jed), sol, poper, česen v prahu, čili.

Za vikend, ko imava več časa pa si pripraviva tudi ostale jedi. Ne rečem, da jeva vsak teden 100% na tak način, 3 dni na teden pa zagotovo kuhava v takšnem stilu. Mislim, da je ta način odličen tudi za karanteno. Upam, da vam je moj nasvet dal kakšno idejo za praktičnost v vaši kuhinji.
Ostanite doma, ostanite zdravi, nam vsem pa močno želim, da je ta čas, v katerem smo se znašli, čim prej mimo, da se spet srečamo, objamemo in normalno zaživimo. 
Mejte se radi pa fajn kuhajte. ;)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Prebranec s klobaso

Gobova juha z ajdovimi žganci