Bučna rižota s pršutom

BUČNA RIŽOTA S PRŠUTOM
"Bučasto jesensko kosilo z dodatkom pršuta in svežino feta sira."
Tale jed vam ne bi vzela prav veliko časa, če ne bi vsebovala maslene buče. Lupljenje in rezanje slednje je sicer nekoliko zamudno, a ko ugriznete v okusno masleno meso te oranžne jesenske zelenjave, si lahko priznate le, da se splača! Pa saj tudi sicer se jed ne pripravlja tako dolgo; v dobre pol ure 
bo okusno jesensko kosilo že na mizi. 
Gremo kuhat! :)

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 40 minut

Sestavine:
(za 2 osebi)

1 maslena buča (za 2 osebi bo dovolj, če boste uporabili pol buče, iz druge polovice pa sama rada skuha še bučno juho recept)
120 g arborio riža (rada uporabim tudi mešanico 3 žita, ki mi je izjemno okusna)
50 g pršuta (dobro se bo obnesla tudi slanina)
pol čebule
2 stroka česna
100 g feta sira
rožmarin
1 žlica olivnega olja
prb. pol litra vode ali jušne osnove

Priprava:

1. Bučo olupite in narežite na koščke. Nasekljajte čebulo in česen, pršut narežite na trakce.
Nasvet za rezanje buče: Buča ima zelo debelo lupino, zato je ni lahko olupiti. Priporočam, da se je lotite tako, da najprej previdno odrežete manjši kos ob strani buče in si tako zagotovite ravni del buče, da bo na tem delu stala stabilno in ravno na deski. Nato jo razrežite po kolobarjih in vsak kolobar posebej olupite z nože. Semena postrgajte z žlico.
2.  Nasekljano čebulo na žlici olja zlatorumeno zapecite in dodajte še česen. Dodajte narezan pršut ali slanino in ju prepražite. Dodajte še bučo in jo na hitro popražite. Nazadnje dodajte še riž in ga prav tako za pol minutke prepražite.
3. Vse skupaj zalijte s tretjino vode/jušne zasnove in dodajte rožmarin (nekaj ga prihranite za dekoracijo krožnika). Lonec pokrijte in kuhajte.
4. Rižoto preverjamo vsakih 5 minut in po potrebi prilivamo vodo.
5. Ko sta riž in buča kuhana, jedi primešajte še feta sir, da se stopi. Rižota naj bo gosto tekoča in lepljiva. Po potrebi dolijte še nekaj žlic vode, da dobite kremno konsistenco.

Jed lahko okrasite z vršički rožmarina, dodate lahko bučno olje in bučna semena, sama sem jed pokapljala še s slastnim kisovim prelivom z okusom manga, ki se je odlično ujel z rižoto. 
K tej jedi se odlično poda polsuhi rumeni muškat.
Pa dober tek. ;)


Komentarji

Objavite komentar

Komentar/Comment

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso