Domače preste

DOMAČE PRESTE
"Bavarski prigrizek ob vrčku piva."
Z dragim sva bila za prvi maj na Bavarskem in seveda potem slej ko prej pride čas, ko je kulinarične posebnosti potrebno poskusiti tudi doma. Te preste sva sicer ponudila kot predjed, a njihova osnovna funkcija je, da pomagajo pri pitju piva, še posebej, če se ga pije v večjih količinah. ;) Priprava je nekoliko zahtevna, a je zato užite ob grizljanju toliko slajši. Da bo vse skupaj šlo hitreje in bolj veselo, si priskrbite kakšno pomoč, tudi midva sva jih delala v tandemu. 
Gremo si umazat roke! :D

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 30 minut dela + 30 minut  vzhajanje + 15 minut pečenje

Sestavine:
(za 8 do 10 prest)

500 g moke
150 ml mlačnega mleka
100-150 ml mlačne vode (dodajate postopa, po občutke, da dobite ustrezno konsistenco) 
1 sveži kvas
ščepec sladkorja
2 čajni žlički soli
1 jajce
posip (grobo mleta sol, sezam, zelišča, sir, slanina...)

Priprava:

1.  Pripravimo si kvasec. Kvas nadrobimo v manjšo posodico, dodamo ščepec ali dva sladkorja, žlico moke in dolijemo nekaj žlic toplega mleka. Vse skupaj zmešamo, pokrijemo in postavimo na toplo, da naraste.
2. Moko presejemo v skledo, vmešamo sol in na sredi naredimo luknjo. V luknjo dodamo kvas in mleko ter začnemo mešati s kuhalnico. Ko je masa dovolj kompaktna, začnemo prilivati vodo in mesiti z rokami, dokler ne dobimo voljnega testa. Pokrijemo ga in ga položimo na prostor, kjer ni prepiha ter ga pustimo vzhajati dobre pol ure. 
3. Ko je testo vzhajano ga razdelimo na 8 do 10 kroglic. Pomokamo si desko in roke ter pričnemo z oblikovanjem preste. Kos testa z rokami oblikujemo v svaljek in nato v obliko preste. Malo spretnosti ne bo škodilo. ;)
4. Preste sedaj potresite s poljubnimi sestavinami; popolnoma dovolj je že, če uporabite le razžvrkljano jajce, ki ga premažete po presti in potresete z malce soli.

5. Preste pecite med 10 in 15 minut na 210C.


K prestam skoraj obvezno ponudite dobro ohlajeno pivo. ;) Če je le možno, naj bo bavarsko, da bo res v stilu. Ker so preste precej suhe, pa bodo vesele tudi kakšne omakce... začnete lahko preprosto z gorčico, ali pa naredite kakšno svojo varianto, lahko zmešate jogurt, česen, sol in drobnjak in osvežilna domača omakca je pripravljena!
Pa dober tek. ;)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso