Polnjeni cmočki v porovi omaki

POLNJENI CMOKI V POROVI OMAKI
"Raznoliki in polni okusi za romantično večerjo v dvoje."
Na mojem blogu imam te cmoke že predstavljene, vendar v nekoliko drugačni obliki. Osebno se mi zdi, da kadar nekdo reče, da dela nekaj polnjenega, to vzame neskončno dolgo časa, a ko se zadeve lotim, večinoma ugotovim, da je to le občutek. :) Tako je tudi pri teh cmočkih. Za nadev sem uporabila purana, seveda pa ga lahko mirno zamenjate s kakšnim drugim nadevom, npr. mletim mesom, slanino, tofujem ali zelenjavo. Pa veselo kuhanje vam želim! :)

Zahtevnost: srednja


Čas priprave: 40 minut


Sestavine:

(za 2 osebi)

Cmoki:
100 g moke
100 ml mleka
1 žlička pecilnega praška
sol
Odkrito povem, da sestavin nisem tehtala, ampak sem delala po občutku, tako da mleko dodajajte počasi, dokler ne dobite čvrstega testa. Testo bo nekoliko lepljivo, a nič za to, takšno mora biti, da ni kasneje presuho.

Nadev:
100 g puranjih prsih
2 žlici kisle smetane
začimbe po okusu - sama sem izbrala indijsko mešanico začimb, neke vrste cggurry.

Omaka:
1 por
1 skodelica jušne osnove
1-2 dcl smetane za kuhanje
ingver v prahu ali muškatni orešček
česen v prahu
sol
poper

Karamelizirani paradižniki:
6 češnjevih paradižnikov
1 žlica olivnega olja
1 žlica medu
1 žlica (balzamičnega) kisa
sol
čili

Priprava:

1.  Iz navedenih sestavin za cmočke zamesite testo in ga oblikujte v za pest velike kroglice.
Za podrobnejši opis poglejte še tale recept.
2. Purana skuhajte v zadostni količini soljene vode ali jušne osnove. Nato meso natrgajte na trakove in vse skupaj nasekljajte, dodajte kislo smetano in izbrane začimbe, da dobite kompakten nadev.
3. Porcijo testa si sploščite po dlani. Na sredo položite žličko ali dve nadeva, ter testo "zaprite" iz vseh smeri. Sedaj ga v roki previdno valjajte, da dobite obliko cmoka. Kuhajte ga na pari približno 15-20 minut.


4. Za porovo omako očistite in nasekljajte por ter ga na maslu popražite do mehkega ter zalijte z 2 dcl jušne osnove in kuhajte dobri 10 minut. Ko je por kuhan ga predevajte v sekljalnik, dodajte 1-2 dcl smetane in košček masla. Vse skupaj zmeljite v gladko zmes in omako prelijte nazaj v ponev. Poskusite jo in jo po okusu začinite ter pokuhajte za nekaj minut. 
5. Paradižnike očistite in prepolovite. V ponvi segrejte žlico olivnega olja in paradižnike položite v  vroče olje z odrezano stranjo navzdol. Pecite dve do tri minute. Med tem si v posodici zmešajte nekaj žlic moke, med, balzamični kis, sol in čili. Pripravljen preliv prelijte po paradižnikih in pokuhajte za minutko, da vsa tekočina izpari.


Predlagam, da v krožnik najprej nalijete omako, v sredino položite polnjen cmok, ob strani pa dodate še karamelizirane paradižnike. 
K jedi se poda kozarec polsuhega belega vina.

Dober tek! :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso