Test: robotski sesalnik iRobot Roomba 980

TEST: Robotski sesalnik iRobot Roomba 980
Pred časom sva s fantom kupovala robotski sesalnik in izbire sva se lotila natančno in premišljeno. Na internetu sva primerjala vse možne podatke, videoposnetke in podobno, a sem pogrešala prvoosebna mnenja, ki meni osebno štejejo največ. Tako sem pred kratkim dobila priložnost, da si za nekaj časa sposodim paradnega konja med robotskimi sesalniki - iRobot Roombo 980, zato vam v nadaljevanju predstavljam najine izkušnje.

IZGLED IN LASTNOSTI
Robotski sesalnik iRobot Roomba 980 je na zunanji pogled, tako glede oblike kot glede velikosti, podoben večini ostalih robotskih sesalnikov. Vsebuje postajo, ki si jo namestiš v prostor, jo priključiš na elektriko in tam je od tedaj "dom" robotskega sesalnika, katerega lokacijo pozna tudi sesalnik sam. Sesalnik očisti do 185 m2, čeprav je pri nama imel dela le na 60m2. Cena sesalnika je 899 eur, podrobnejše tehnične informacije pa si lahko pogledate tukaj.



 



SESANJE NA RAVNI POVRŠINI
Na ravni površini se sesalec odlično znajde. Premaguje tudi ovire kot so letvice in podobno. Najino stanovanje je v celoti položeno z laminatom, imava pa nekaj preprog. Logika njegovega čiščenja je dobro vprašanje. :D Bolje da ga ne opazujete, ker boste težko določili vzorec sesanja. A kaj šteje? Na koncu posesa čisto vse! Je zelo natančen, zato posebej posesa tudi robove, line in podobno.



SESANJE NA PREPROGI
Tudi na preprogi se iRobot Roombo 980 dobro znajde. Zanimivo je, da kadar zazna preprogo, svojo moč sesanja znatno poveča in tako zajame tudi najmanjše prašne delce. Imava dve preprogi; ena je težja, za katero me ni skrbelo, da bi jo zavihal ali kaj podobnega, druga preproga je bistveno lažja, a jo je prav tako brez težav prečkal in posesal.
lažja preproga




težja preproga





















SESANJE OB OVIRAH
V stanovanju imava kar nekaj ovir. Ena izmed njih je kavč, ki je sicer dvignjen, a ima ob strani "zavesice", zato me je skrbelo, da se bo vanje zapletel, ali jih prepoznal kot "trdno oviro". Izkazalo se je, da je dovolj pameten, da zazna tudi takšno oviro. Večja ovira so še stoli v jedilnici, a si je prav tako priboril prostor med njimi in počistil tudi pod mizo. Pri velikih in težkih ovirah, kot je npr. postelja seveda ni imel težav, posesal je tudi po robovih. Zanimivo je, da je počistil tudi prostor, kjer ima muca skodelice za hrano; preprosto jih je pred seboj potisnil ob steno in počistil površino med posodicami.


VZDRŽEVANJE
Pri spodnjem delu robotskega sesalnika so najbolj pomembna kolesca, valja in krtačka, filter ter prostor, kjer se nabira umazanija. Krtačka je zelo kvalitetna in pobere res vsako smet. Je pa jo potrebno tu pa tam ročno sčistiti, sploh če ima tudi pri vas kdo dolge lase, ki se lahko trdovratno ovijejo okrog krtačke. Seveda je potrebno čistiti tudi (HEPA) filter, ki je sicer izjemno kvaliteten, a je čiščenje zelo preprosto. Največkrat pa je potrebno počistiti del, kjer se nabira umazanija, kar pa sesalec zazna sam in ko je poln, to z zvokom tudi obvesti. Ker sesalec posesa tudi zelo droben prah, priporočam, da ste pri odstranjevanju posodice previdni in ga sčistite počasi, sicer se vam lahko mini prahec lepo pokadi po celotni dnevni sobi. Količina umazanije je res presenetljiva. Tri dni zapored sva vklopila sesalec na zmerno umazana tla in vsak dan je bilo ponovno kup umazanije, katere se nisva niti zavedala.




ROOMBINA APLIKACIJA 
Robotski sesalnik iRobot Roomba 980 ima tudi zelo priročno aplikacijo za upravljanje s sesalnikom. Sprva me je fasciniralo, da se nama je ob uporabi sesalnika izrisal tloris najinega stanovanja z ovirami. Seveda ti šteje in obračunava tudi druge postavke, vendar je najbolj praktična funkcija po mojem mnenju možnost, da lahko sesalnik vklopiš tudi iz druge lokacije, npr. iz službe, da te kasneje sesalec ne moti med tem ko kuhaš, opravljaš druga hišna opravila ipd.


Druge postavke

Tloris stanovanja


iRobot Roomba 980 IN KUHANJE
Kot verjetno veste, se pri nas veliko kuha in vsi vemo kako je; čeprav smo še kako snažni kuharji zmeraj pade kaj na tla, problematična je predvsem moka in druga drobna živila, ki se razpršijo po vsej kuhinji. Po kuhanju se ob Roombi lahko spočijemo in ga vklopimo, naj opravi čiščenje namesto nas. Poleg tega ga lahko vklopite tudi med tem ko kuhate, da vam ta čas počisti vso preostalo stanovanje.

Vir: www.freepik.com

Robotskega sesalnika iRobot Roomba 980 sem bila res vesela in mi je bilo prav hudo, ko sem ga morala vrniti. :) Sicer imava v stanovanju najin robotski sesalnik, ki deluje v redu, a je iRobot Roomba 980 bistveno bolj kvaliteten. Sicer je potrebno povedati, da je med njima velika cenovna razlika, a če si želite dober robotski sesalnik, boste za to ceno dobili največ kar vam ta tehnologija lahko ponudi. 
Pa veselo lenarjenje vam želim, med tem ko vam bo Roomba sesala stanovanje. :D

No, pa še ena slike naše muce Mojmoj, ki se s sesalcem za razliko od naju ni najbolj spoprijateljila. :D



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso