Pečene rajčje prsi s prilogo

PEČENE RAČJE PRSI
s krompirjevimi ocvrtki in grahovo omako z mladim sirom
"Fuzija okusov za posebne priložnosti."

Čas pripirave: 30-40 minut

Zahtevnost: srednja

Sestavine:
(za dve osebi)

400 g račjih prsi s kožo
200 gramov graška 
100 g mladega sira (npr. feta sir)
2 večja krompirja
česen v prahu
sol
poper

Priprava:

Račje prsi:
Račja prsa operemo in dobro osušimo s papirnato brisačo ter na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Kožo rahlo zarežemo na večih mestih. V hladno teflonsko ponev položimo prsa skožo navzdol in prižgemo ogenj. Prsa pečemo 7 minut na srednjem ognju in jih polivamo z maščobo, ki jo izpustijo prsa.  Potem jih obrnemo in popečemo še z druge strani za pol minutke. Račje prsi položimo v pečico in jih pečemo 15 minut na 220 C. Ko so pečena jih pokrijemo s folijo in pustimo nekaj minut počivati. Narežemo jih na rezine in postrežemo. Maščobo, ki je ostala v ponvi zadržimo!

Komentar: Sama sem na ta način splekla prsa na varijanto "medium well", torej so bila skoraj pečena, a še zmeraj zelo sočna. Želela sem jih speči še malce bolj surovo, zato jih bom naslednjič imela v pečici le 13-14 minut. Tukaj gre za minute, veliko pa je odvisno tudi od vaše pečice, zato boste morali sami ugotoviti kateri čas je ravno pravšnji, da bodo prsa pečena po vašem okusu.

Krompir:
Krompir olupimo, narežem in kuhamo v osoljeni vodi, kot za pire krompir. Ko je krompir kuhan, ga pretlačimo in začinimo s soljo, poprom in česnom v prahu. Oblikujemo jih v nekakšne cmoke in jih popražimo v masti, ki nam je ostala v ponvi od pečenja race.

Grahova omaka:
Grašek skuhamo v juhi ali osoljeni vodi. Ko je kuhan, ga v blenderju skupaj s sirom, poprom in soljo zmeljemo v gladko kremo.


Serviram in ponudimo. 
Zraven se prileže vino močnejšega okusa, morda belo vino starejšega letnika ali kozarec dobrega rdečega vina. 
Predlog:
Modri Pinot 2013, suho, 13% alk, Zlati Grič, vinorodna dežela Podravje

Dober tek! :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso