Deli FB

Preišči ta spletni dnevnik

četrtek, 29. december 2016

Božična darila iz domače kuhinje 2016

BOŽIČNA DARILA IZ DOMAČE KUHINJE 2016

Leto je spet na okrog in kot že nekaj let, sva se z mojim dragim tudi letos odločila, da bodo najina božična darila pripravljena v domači kuhinji z veliko ljubezni in veselja. No, tako je tudi bilo. 
Domači in prijatelji so se daril še kako razveselili. 
Vas, dragi bralci pa naj razveselim še z novimi recepti. :) 
Lepe praznike vam želim!
Nikita

Torej, letos sem ustvarila nekaj dobrega za popit, 
pa še nekaj dobrega za pojesti. 
Kot se spodobi. :) 

Prvo darilce
DOMAČ LIMONIN LIKER

Prebrala sem mnogo različnih receptov in težko povem kateri je najboljši. Veliko je odvisno tudi od vašega okusa. Nekateri so res močno sladkani, sama sem nekaj sladkorja odvzela. Bistveno pri tem likerju je, da se ga pravočasno lotite, saj rabi nekaj počitka. Torej, za pripravo potrebujete:

5-7 bio limon 
(Tukaj se ne hecat, res naj bodo bio, ker potrebujemo le lupino.)
1 liter močnega žganja 
 (Več procentov ima, boljše je, bi rekla. Sama sem uporabila 50% vinsko žganje.)
1 liter vode
300 g sladkorja  
(če ga boste dodali 500g bo sladko kot sirup, če ga dodate 300g je malo bolj divja zadeva, ker sladkor seveda prekrije okus alkohola)

Limone dobro operemo (lahko jih namočimo v vodi, v katero smo dodati žličko sode bikarbone, tako bodo res čiste). 
Nastrgamo limonino lupinico in pazimo, da ne dodamo belega dela, ker bo grenilo. To je pač zamudno delo, ampak delamo z veseljem, je tako? :) 
Lahko se lotite s strgalnikom, nožem, kar vam bolje ustreza. 
Lupinam prilijte žganje, dobro zaprite, posodo pokrijte 
s kuhinjsko krpo in pozabite nanj vsaj za kakšen teden. 
Ko je teden mimo, žganje precedite skozi zelo brobno cedilo. 
V vodi raztopite sladkor, da nastane sirup. Dodajte še žganje in ste končali. 
Embalažo, ki jo boste uporabili ne pozabite prej razkužiti*. Pa še nasvet glede embalaže. 
Če jo boste kupili v kakšni trgovini z darilnim programom, vas bo stala ogromno denarja. Raje se odpravite v kakšno zadrugo ali k čebelarjem, 
ki te stekleničke prodajajo za razumno ceno.
No, ko smo končali je liker nared,
 da v njem uživamo in obdarimo svoje najdražje. :)

Drugo darilce
DOMAČ LEŠNIKOV NAMAZ oz. DOMAČA NUTELLA

Tudi za domačo Nutello obstaja sto in ena različica. Nekako sem združila prebrano in naredila po sledečem receptu:
2 skodelici mletih praženih lešnikov
1/2 skodelice stopljene kokosove maščobe (odvisno od konsistence, ki jo potrebujete, 
delajte po občutku in sproti dodajate.)
1/2 skodelice sladkorja v prahu (spet, po okusu, raje dodajajte)
2 žlici kakava v prahu 
Za odličen okus poskrbi še žlica ali dve lešnikovega olja, a je žal precej drago.

Vse sestavine preprosto zmeljite v blenderju/multipraktiku. Preprosto? Sploh ne. :) 
Če nimate doma kakšne težke mašinerije vam predlagam, da kupite sestavine 
(kot sladkor in lešnike) v čim bolj mletem stanju, sicer ostanejo delčki. 
No, to je mene vsekakor izučilo. V mojem namazu je namreč čutiti zrnce sladkorja, ker nisem uporabila mletega. Sicer ne pokvari okusa, ni pa fino. Ko vse skupaj zmeljemo, prilagodimo sestavine, da dobimo še želeno konsistenco. Potem razkužimo* še stekleničke, nafilamo in darilce je pripravljeno. Otroci ga bodo še posebej veseli. :)

*Sama razkužim embalažo tako, da najprej očistim pomivalno korito, potem vse stekleniške položim vanj in jih napolnim z vrelo vodo. Potem vodo odlijem in dodam želeno vsebino. Vse to seveda mora potekati zelo hitro. 

Upam, da sem vam dala kak navdih, sicer pa vam želim vse lepo in veliko kulinaričnih dovgodivščin med temi družinskimi prazniki. :*


 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentar/Comment