Rižota z divjimi šparglji

RIŽOTA Z DIVJIMI ŠPARGLJI
"Klasična spomladanska jed, ki vedno znova navduši."

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:
(za 2 osebe)

velika skodelica riža 
Za to jed je primeren  riž arborio, ki ga sama žal nisem imela, kar se je na rižoti poznalo. Seveda gre tudi z drugim rižem, ampak potem ni ravno čisto prava rižota. ;)
šopek divjih špargljev
zelenjavana juha (bio kocka ali domača juha iz zelenjave)
čebula
česen
pest parmezana
5 žlic masla, sol, poper

Priprava:

1. Najprej pripravite šparglje: na koncu jih odlomite na mestu, kjer se odlomijo naravno. Te dele shranite. Odrežite vršičke in jih prav tako shranite. Preostanek stebla narežite na majhne kolobarčke.

2. Zakuhajte zelenjavno juho, solite poprajte in dodajte olesenele dele špargljev. Kuhajte približno 40 minut. Med tem nasekljajte česen in čebulo ter naribajte parmezan (prosim, ne kupujte naribanega, ker je to najslabša kvaliteta sira, ki jo lahko pojeste).

3.  Na žlici masla posteklenite čebulo in česen ter popražite še riž in na kolesca narezane šparglje. Začnite zalivati s pripravljeno vročo jušno osnovo. Ko riž vpije zajemalko juhe, spet dojate novo in počasi mešajte. Nadaljujte, dokler rižota ni pripravljena.

4. Pri samem finiširanju rižote, v majhni kozici razpustite maslo in popražite vršičke, ki ste jih prihranili. Rižoto odstavite in še v vročo vmešajte nariban parmezan in vsaj 3 žlice masla. Ko se vse skupaj dobro vmeša, hitro postrezite, ker rižota ne čaka nikogar. ;)

Popražene vršičke špargljev potresite po rižoti in jo poljubno okrasite. Ponudite s kozarcem suhega belega vina, izberete lahko malvazijo, šipon, sauvignone in še marsikaj.

... pa dober tek! :)




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso