Deli FB

Preišči ta spletni dnevnik

torek, 26. januar 2016

Lososova rižota z gorgonzolo in rukolo

LOSOSOVA RIŽOTA z gorgonzolo in rukolo
"Kombinacija močnih okusov, ki je ne boste pozabili. ;)"
Pred leti sem na Korčuli jedla v krasni restavraciji, locirani v ozki ulico med hišami. 
Naročila sem rižoto z rakci in gorgonzolo in vse od takrat se znova in znova spominjam tega čudovitega okusa in ga skušam pričarati tudi v domači kuhinji. 
V tem receptu sem sicer izbrala dimljenega lososa in dodala še grenko rukolo, kar se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. 
Poskusite. ;)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:
(za 2 osebi)

kavna skodelica riža
jušna osnova (ali voda)
100 g gorgonzole
50 g dimljenega lososa (ali rakcev)
košček masla
sol
poper
bazilika
olivno olje


Priprava:

1. Na olivnem olju popražimo riž in ga zalijemo z jušno osnovo toliko, da je pokrit. Ko voda povre, jo zopet dolijemo vse dokler riž ni kuhan.

2. Ko je riž kuhan na 3/4 dodamo na trakce narezanega lososa, začinimo in skuhamo do konca.

3. Ko je riž kuhan (ne izsušite ga popolnoma, naj ostane še nekaj tekočine), ga odstavimo iz ognja in dodamo gorgonzolo ter košček masla. Nič ne bo narobe, če ostane kak košček nestopljenega sira
4. Rukolo operemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Za pest rukole narežemo na manjše koščke in jo vmešamo v rižoto. Preostalo rukolo ponudimo kot prilogo; začinimo jo s soljo, poprom in olivnim olje.

Zraven se prileže kozarec polsuhega belega vina.

Dober tek! :)

3 komentarji:

  1. Rižoto se praviloma pripravlja iz okroglozrnatega riža, ne dolgozrnatega. Ker je bolj škrobnat in naredi fino omako, malo zagosti in jed lepo poveže - čeprav je rižota polna omake, riž v njej ne plava in je jed bolj celotna in kompaktnejša. In riž se med kuhanjem zalije tudi z malo vina, ki ga kasneje ponudimo k jedi, doda malo kislosti in svežine. Nobene potrebe ni dimljeni losos termično obdelovati; čisto lahko se doda na koncu kot maslo; ohrani več okusa in sočnosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam z vsem napisanim. Hvala za komentar. LP, Nikita :)

    OdgovoriIzbriši

Komentar/Comment