Slana crostata
SLANA CROSTATA
(2 okusa: mleto meso&gavda in špinača&camembert)
(2 okusa: mleto meso&gavda in špinača&camembert)
"Odlična kombinacija hrustljavega in sočnega v dveh okusih."
Za tole jed se dobila pravzaprav idejo v naši kuhinji, kjer hodim v službo.
Tale crostata je imenovana tudi preprosto pita, kar sicer tudi je, vendar kot vse najboljše jedi na svetu je tudi ta - italijanska. ;) V klasiki je zadeva ponavadi sicer sladka, a ker smo pri nas bolj slanojedi sem jaz pripravila slano različico. In rezultat je O.D.L.I.Č.N.O. ;)
Bistvo je, da je dno iz listnatega testa, ki se hrustljavo zapeče, potem sledi s sirom pomešan nadev, ki se "vleče", ko ga jeste, nad tem sledi puhasta jajčna zmes in na vrhu zapečena skorjica. Če pa zdaj niste postali lačni... :)
Zahtevnost: nizka
Čas priprave: dobra urca
Sestavine:
(za 4 osebe, a pazite zadeva je zelo slastna ;))
Osnova:
250 g listnatega testa
Nadev:
Nadev je seveda poljuben. Izberite si glavno sestavino in jo pomešajte z izbranim sirom. V mojem primeru sem popekla 20 dag mlete govedine in primešala 15 dag gaude, v špinačni verziji sem uporabila 250 g zamrznjene špinače v listih in 15 dag sira camembert. Vsemu sem dodala seveda še izbrane začimbe.
Jajčna zmes s krojico:
4 jajca
250 ml smetane za kuhanje
sol
poper
peteršilj
Priprava:
1. Listnato testo razvaljaljajte na pomokani površini in ga položite v namaščen pekač.
2. Pripravite nadeve (meso popecite, začinite in dodajte sir, špinačo skuhajte, odcedite, dodajte sir in začinite). Nadev položite na listnato testo.
3. V posodi stepite jajca s smetano in jih začinite. Zmes prelijte po crostati.
4. Vse skupaj pecite v pečici na 180C prb. 40 minut, da se jajčna zmes zlatorjavo zapeče.
Postrezite s skledo sveže solate in kozarcem polsuhega vina.
Dober tek! :)
Komentarji
Objavite komentar
Komentar/Comment