Govedina, restani krompir in hren

GOVEDINA, RESTANI KROMPIR IN HREN
"Pravo slovensko kosilo! :)"


Zmeraj, ko grem kam na potovanje, počitnice ali izobraževanje v tujino, hrepenim po domači hrani, čeprav jo sicer ne pripravljam prav pogosto. Največkrat hrepenim prav po pravem slovenskem kosilu, ki je za moje pojme najznačilnejše kosilo na slovenski nedeljski mizi. Seveda govorim o goveji juhi, kuhani govedini, restanem krompirju, smetanovem hrenu in zeleni solati z bučnim oljem. Njam! :) Verjamem, da ima vsak kuhar svoj recept za to odlično jed, tukaj pa si lahko ogledate mojo verzijo slovenskega nedeljskega kosila...

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: Juha je lahko skuhana v eni uri (ekonom lonec) ali pa jo kuhate v običajte loncu prb. 3 ure na majhnem ognju, kar je sicer zamudno, vendar bo celo nedeljo vaše stanovanje dišalo po goveji juhi, pa še okusnejša bo. Glavno jed boste pripravili v slabi uri.

Sestavine:
(za 4 osebe)

Goveja juha:
1 kg govedine
nekaj govejih kosti
4 korenčki
1 čebula
kos kolerabe/zelene
šopek peteršilja
kos pora
sol
poper

Glavna jed:
govedina iz juhe
2 zajemalki goveje juhe
2 čebuli
5 krompirjev
kisla smetana
hren
šopek peteršilja
zelena solata
sol
poper
bučno olje 
oljčno olje

Priprava:

Goveja juha
Govedino in jušno zelenjavo zalijte s hladno vodo, solite in poprajte ter zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte par ur. S soljo ne bodite skopi, ker je bo veliko posrkalo meso, pa tudi količina vode bo kar precejšnja.


Glavna jed

Kuhano govedino narežite na zrezke. Lahko jeste toplo ali hladno... po okusu.

Restani krompir

Skuhajte cel in neolupljen krompir. Čebulo narežite na kolobarčke. Oljupljem kuhan krompir narežite na rezine. Na olju prepražite čebulo in dodajte krompir. Dobro ga popražite in ko je prepražen, dolijte zajemalko juhe. Mešajte, da krompir vpije juho in dodajte še naslednjo zajemalko. To počnite, dokler ne dobite želene gostote. Jed solite in poprajte po okusu, ter primešajte svež nasekljan peteršilj.

Smetanov hren

Kislo smetano in hren preprosto premešajte v takšnem razmerju, kot vam najbolj odgovarja. Lahko dodate še kos naribane jabolke.

Zelena solata

Solato preprosto sperite in natrebite ter začinite s soljo, poprom, kisom in bučnim oljem.

Vse skupaj servirajte in dodajte še kak kozarec dobrega domačega vina.

Dober tek! :)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso