Čokoladni mousse

ČOKOLADNI MOUSSE
"Božanska puhasta čokoladnost! :)"

Ta sladica je naravnost božanska. Priprava je zelo preprosta, res pa je da boste umazali nekaj posode. Čeprav je zadeva hitro končana, jo je treba kar nekaj časa hladiti, zato jo lahko pripravite že dan prej. 
Zadnje čase se mi s stopljeno čokolado dogajajo čudne zadeve. Že po dveh receptih sem čokolado na pari raztopila in pustila, da se ohladi, potem pa jo primešali k ostalim sestavinam. Vse lepo in prav, če se ne bi med mešanjem del stopljene čokolade strdil v koščke. Kak nasvet? Zadnjič smo tako jedli cheesecake s čokoladnimi koščki, tokrat pa mousse. Sicer so mi ti koščki na koncu zelo simpatična zadeva, pa vseeno. Morda je finta v kvaliteti čokolade, sama namreč uporabljam jedilno. 
Skratka, gremo k receptu, ki je v vsakem primeru dober in vreden, da ga preizkusite!

Zahtevnost: nizka 

Čas priprave: 30 minut + cca. 3 ure hlajenja

Sestavine:
(za 4 požrešne ali 6 primernih porcij)

150 g jedilne čokolade (če vam ni škoda, kupite dražjo čokolado z vsaj 70% kakava)
30 g sladkorja
vanili sladkor
2 dcl sladke smetane za stepanje (+2 dcl za dekor)
2 jajci
2 žlici kakava v prahu (grenkega!)
2-4 žlice kave (po okusu, ni obvezna sestavina)
ščepec soli
šilce žganja (kar imate pri roki, sama sem celo švinglala s kakovostnim ekstraktom ruma)

Priprava:

1. Najprej je potrebno veliko stepanja, zato vam toplo priporočam, da uporabite električni mešalnik in ne metlice. Lahko pa mešate z metlico in pokurite kalorije že v naprej. :)
  1. V prvi posodi iz dveh beljakov in ščepca soli stepite trden sneg. Tako trden, da lahko pisker obrnete na glavo.
  2. Trdo stepite smetano za stepanje.
  3. Penasto stepite rumenjake in sladkor in vanili sladkor.
  4. V predpripravo sodi tudi čokolada. Nad vodno kopeljo jo raztopite in počakajte, da se ohladi.

2. Sladkorju in rumenjakom postopoma primešajte sladko smetano, kavo, žganje in stopljeno čokolado. Tega raje ne počnite z električnim mešalnikom, ampak uporabite žlico ali slaščičarsko lopatko. Mešajte od spodaj navzgor, da ne izgubite prostornine. Na koncu primešajte še beljake. 

3. Mousse servirajte in dajte v hladilnik, ali trenutno kar na balkon za nekaj uric (vsaj 3), da se krema fino strdi. Okrasite po želji. Moja okrasitev je preprosta: sladko smetano sem nadevala v vrečko za zamrzovanje in s tem okrasila mousee ter ga posipala s kakavom v prahu.

Mi smo zraven popili kozarec rumenega muškata, kar je bila super ideja. 

Dober tek! :)


Slike postopka še pridejo...



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso