Deli FB

Preišči ta spletni dnevnik

nedelja, 31. avgust 2014

Recepti in foto/video glalerija iz odprte kuhinje na sejmu AGRA

Na sejmu AGRA, v AGRIN KUHINJI, sem se predstavila tudi jaz, z NIKITINO KUHINJICO. Spodaj si lahko preberete in seveda tudi pripravite recepte, ki sem jih pripravljala na omenjenem dogodku. 
Na spodnji povezavi ali pod zavihkom Utrinki, pa si oglejte še fotogalerijo: 
http://mojakuharija.blogspot.com/p/utrinki.html

Na Facebook strani si lahko ogledate tudi video kuhanja v živo: 
https://www.facebook.com/nikitinakuhinjica

Ne pozabite všečkati mojo stran, če vam je vsebina všeč! ;)

RECEPTI IZ ODPRTE KUHINJE NA SEJMU AGRA:

Za zajtrk/malico sem pripravila puhasto zelenjavno omleto, ki je zaradi načina priprave na dnu hrustljavo zapečena, po vrhu pa mehka in sočna. V receptu sem uporabila zelenjavo, ki sem jo kasneje dodala tudi  v Chili con carne.  Priporočam vam, da se sprehodite po domačem vrtu, če ga seveda imete, ali na tržnici/ v marketu izberete zelenjavo, ki je sezonska, sveža in po vašem okusu.

ZELENJAVNA OMLETA S HRENOVIM PRELIVOM
(za 2-3 osebe)

4 jajca
1 žlica kisle smetane
slab deciliter mleka
paprika
fižol
koruza
peteršilj
sol
poper
rožmarin
čili
origano 
česen v prahu
olivno olje
Hrenov preliv: 2 dcl polnomastnega tekočega jogurta, 1 velika žlica hrena, sol, poper, šopek nasekljanega peteršilja

Jajca, mleko, smetano in začimbe razžvrkljajte z metlico. Dodajte pest na drobno sesekljane paprike, malo fižola in koruze ter šopek sesekljanega peteršilja. V ponev vlijte malce olja in segrejte. Prilijte zmes, jo pokrijte z alu-folijo in pecite na srednji temperaturi 10-15 minut.
Sestavine za hrenov preliv zmešajte in ga servirajte k omleti. Ta bo omleto prijetno osvežil.



Za glavno jed sem pripravila mehiško jed iz enega lonca - Chili con carne. za to jed sem se odločila iz večih razlogov:
1. Priprava je relativno hitra (dobra ura s predpripravo vred)

2.  Ta jed se večino časa kuha kar sama, zato lahko med tem pripravim še druge jedi.

3. Prav vseeno je, če pripravljam količino za dve osebi ali pa 9 l lonec, kot sem ga na AGRI, saj je postopek popolnoma enak.

4. Zelo malo posode!

5. Jed je zelo okusna in kot sem lahko opazila, za veliko ljudi, tudi povsem nova.

Torej... več kot dovolj razlogov, da pripravite svoj prvi Chili con carne!

CHILLI CON CARNE
(za prb. 1,5 l jedi)

15 dag mletega mesa
1 pločevinka pelatov
1 pločevinka fižola
pol pločevinke koruze
1 čebula
strok česna
majhen košček ingverja
čili (svež, v prahu, v pasti...)
ščepec cimeta
sol
poper
olje
beli kruh
kisla smetana

Na malce olja prepražite na drobno nasekljano čebulo, česen in ingver. Dodajte nezačinjeno mleto meso in ga šele med praženjem začinite s soljo, poprom in čilijem. Meso dobro prepražite in ga zalijte s pelati in pol kozarca vode (vodo vlijte kar v embalaže od pelatov). Dodajte začimbe,  premešajte in pokuhajte za deset minut. Sedaj dodajte še fižol skupaj z vodo v kateri je konzerviran - ta bo celotno jed perfektno zgostila. Po tem času dodajte še koruzo in jed kuhajte še naslednjih deset minut. Servirajte z žličko kisle smetane in kosom belega kruha. 
Tukaj is lahko pogledate tudi posnetek priprave:
https://www.youtube.com/watch?v=p5LIwdRZ4VI


Za sladico sem pripravila mini muffine, ki so bili zelo pripročni za degustacijo.


MINI MUFFINI Z LEŠNIKI
(za 58 mini muffinov - 2 pladnja za 24 mini muffinov)

1 jajce
1 dcl mleka
40 ml olja
100 g moke
pol vrečke pecilnega praška
3 žlice sladkorja
1 vanili sladkor
2 rebri jedilne čokolade
celi lešniki
modelčki za mini muffine

Kot se za muffine spodobi: suhe sestavine skup, mokre sestavine skup. Mokre sestavine z žlico previdno primešajte suhim, da dobite gladko zmes. Čokolado narežite na majhne koščke in jo dodajte zmesi. Testo polagajte v pripravljene modelče tako, da bodo polni na tri četrt. V vsak modelček dodajte n vrh še celi lešnik, ki ne bo samo okusen dodatek, ampak tudi lep okras.  Pečico segrejte na 190 C in pecite slabe pol ure (dokler ne dobijo lepe barve).

1 komentar:

Komentar/Comment