Tiramisu

TIRAMISU

Tale italijanska jed je ljubljenka ljudi po vsem svetu in prav smešno preprosto jo je pripraviti tudi doma. Obstaja več različic z najrazličnejšimi dodatki. Tokrat predstavljam klasično verzijo te božanske sladice.

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 30 minut + čas hlajenja, najmanj 3 ure

Sestavine:
(za 12 rezin)

400 gramov bebe piškotov
500 g sira mascarpone
5 žlic sladkorja
1 vanili sladkor
3 jajca
4 dcl kave
2 dcl sladke smetane
kakav v prahu
3 žlice ruma


Priprava:

Ključ priprave tiramisuja je predpriprava, kateremu sledi le še preprosto zlaganje sestavin.

Beljakov sneg:
1. Ločite rumenjak od beljaka. Beljakom dodajte ščepec soli in jih stepite v trdno zmes - če posodo obrnete mora beljak ostati v posodi :).
Mascarpone masa:
2. Jajca, sladkor in vanili sladkor stepite v penasto zmes. 
3. Rumenjakom počasi primešajte mascarpone sir in dodajte žlico ali dve ruma.
4.  V mešanico rumenjaka počasi vmešajte še beljakov sneg. Vmešajte ga tako, da mešate počasi od spodaj navzgor, da se ne izgubi rahlost in volumen.
Sladka smetana:
5. Stepite še sladko smetano.
Kava:
6. Skuhajte kavo in jo vlijte v posodo z velikim dnom. Pred pripravo počakajte, da se ohladi. Primešajte ji žlico ali dve ruma.

 

Ko imate vse sestavine pripravljene začnite z zlaganjem. Vsak piškot pomočite v kavo in jih polagajte v posodo tesno drug ob drugega. Nanje nanesite polovico mascarpone mase in spet nadevajte pomočene piškote. Zlagajte, dokler ne dobite tri plasti piškotov in dve plasti mascarpone mase. Zadnjo plast piškotov premažite s ladko smetano in sladico posujte s kakavom v prahu. 


 Žal vam lahko tokrat ponudim le fotografijo končnega izdelka v posodi, saj je sladica pošla prej kot bi rekel keks. :) Prerez sladice vam ostanem dolžna!

Tiramisu ponudite s sladko smetano in skodelico dobre kave.
Pa veselo sladkanje vam želim! :)


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso