Cordon bleu

Cordon bleu

To vse splošno priljubljeno jed, lahko danes dobimo v skoraj vsaki restavraciji. Poanta te jedi je tanek zrezek, v katerem je ovita šunka ali pršut ter sir, ki se dobro topi. Najverjetnejši izvor te jedi se nahaja v Švici, kjer neki švicarski kuhar, naj ne bi imel dovolj mesa, da bi nahranil vse goste. Tako se je domislil, da lahko s šunko in sirom, jed naredi bolj sitosno in tako je nastala perefekcija imenovana Cordon bleu. 
Paniran zvitek se po navadi pripravlja v globokem olju, kar iz te jedi naredi pravo kalorično bombo. Prav dobro pa se da cordon bleu pripraviti tudi v pečici ali s plitvim cvrtem, ki sem se ga lotila tudi sama. Več v nadaljevanju...

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 45 minut

Sestavine:
(za 2 osebi)

2 tanka (puranja) zrezka - uporabite lahko tudi drugo meso
2 tanki rezini šunke
2 tanki rezini sira
2 jajci
moka
drobtine
sol
poper
rastlinsko olje

Priprava:

1 Zrezke oplahnite in jih posušite s krpo, jih solite in poprajte. Nanje naložite rezino šunke in sira, ter vse skupaj prepognite ter zadelajte z zobotrebci.




2 Potrebujete 3 posode: v prvo moko, v drugo dve jajci in v tretjo dorbtine. Jajce solite in razžvrkljajte. Zvitek pomokajte, nato ga položite v jajce in na koncu še v drobtine. Tako spanirajte še preostale zvitke.

Namig: 
Pri paniranju nam zmeraj ostane nekaj sestavin, ki ji bi bilo prav škoda zavreči. Jajce še malce posolite in po okusu začinite ter vse sestavine zmešajte v kompaktno maso ter jo posujte z drobtinami. Ocvrite ali popečiti jih z ostalim in dobili boste odlične kruhove polpete, ki jim doma pravimo "mišeki".



3 V ponvi segrejte toliko olja, da bo dno pokrito. Vanj položite zvitek, ki ga pečite na majhni temperaturi - toliko, da so ob meso vidni majhni mehurčki, da se čisto počasi cvre. Cvrite ga 15 minut na eni in 15 minut na drugi strani, da bo meso zagotovo pečeno iz vseh strani. 


Ko je cordon bleu pečen, ga položite na papirnato brisačo in popivnajte odvečno maščobo ter odstranite zobotrebce. Ponudite ga z rezino limone in izbrano prilogo, v mojem primeru je to restani (pražen) krompir in motovilec.

Dober tek! 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso