Segedin golaž

SEGEDIN GOLAŽ


Segedin je madžarska jed iz svinjskega mesa in zelja. Priprava te jedi je zelo preprosta, poleg tega pa se kuha veliko manj časa, kot drugi golaži. Zelje je prav tako zelo dobro za naše telo in v tej jedi se ga boste zares najedli. Če iz te jedi izpustimo podmet/zatep, je to lahko tudi nizkokaloričen in "čistilen" obrok. Ko sva s fantom pripravljala tale segedin na sliki sva na zatep čisto pozabila, kar pa smo ugotovili šele, ko so naši krožniki že drugič bili prazni. 
Ljubitelji zelja in toplih jedi na žlico pa le kuhalnico v roke in akcija v kuhinjo!  :)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 1 ura in pol

Sestavine:
(za 4 osebe)

700 g svinjskega mesa 
1 kg kislega naribanega zelja
1 velika čebula
4 stroki česna
1 čž mlete rdeče paprike
1 čž paradižnikove mezge
1 čž kumine
 3 brinove jagode
1-2 lovorjeva lista
poper (lahko kar celi)
sol
1 skodelica jušne osnove
maščoba (Originalno dodajajo svinjsko mast, vendar gre tudi s sončničnim oljem čist dobro. Mimogrede, svinjske masti sploh nikoli nimam pri roki, pa so tradicionalne domače jedi prav tako okusne.)

Zatep po želji: olje, moka ali škrob in rdeča paprika

Priprava:

1 Na olju prepražite sesekljano čebulo. Malce jo posolite in jo pražite, da oplahne. Med tem meso narežite na kocke, prb. 1,5x1,5 cm.

2 Dodajte česen in narezano meso ter ju prepražite. Dodajte mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo in premešajte

3 Zelje oplahnite pod mrzlo vodo, da ne bo jed prekisla. Dodajte ga v lonec in premešajte. Jedi dodajte še začimbe in prelijte z juho. Zavrite, pokrijte in kuhajte 1 uro na šibkem ognju. Če želite zatep, ga dodajte 15 minut preden postrežete. Naredite ga tako, da v olju prepražite moko in papriko in vse skupaj vmešate v segedin.

Ponudite s kosom domačega kruha ali polento, kot lahko vidite spodaj na sliki. Tole jed lahko brez skrbi tudi pogrevate, verjetno bo takrat še boljša.

Dober tek! :)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso