Paella

PAELLA
"Španska specialiteta, ki vas ne bo pustila na cedilu."
Paella je španska jed - natančneje, prihaja iz Valencie. Paella je španska enolončica in za razliko od naših navad vsebuje tako meso, kot tudi morske sadeže. Tale jed obstaja v mnogih kombinacijah in vsak dom ali restevracija pozna svoj skivni recept. Lahko poskusite mojo različico, ki sem jo pravzaprav prevzela od mojega fanta. :) Če katere od sestavin nimate ali je ne morete dobite nič ne skrbite, uporabite nekaj drugega in paella bo imela nov pridih. Dobro je tudi to, da boste po tej jedi imeli zelo malo posode. 
Pa veselo kuhanje vam želim! ;)

Zahtevnost: nizka

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:
40 dag dagenj
30 dag rakcev
polovica para klobase chorizo
350 g riža
2 paradižnika ali paradižniki iz pelatov
1 velika čebula
5 strokov česna
1 paprika
0,5 l jušne osnove (zelenjavne ali mesne)
žafranika
sveži peteršilj
sol
poper
olivno olje

Priprava:

1 Očistite dagnje: odstranite dlačice, ki se skrivajo v kotu školjke, ter jo malce postrgajte pod hladno vodo. Odprte školjke zavržite. V vreli osoljeni vodi školjke skuhajte v treh minutah. Tiste, ki se med kuho niso odprle, zavržite. Ko so kuhane jih odlijte, odstavite in začnite s pripravo paelle.

2 Drobno narezano čebulo prepražite na ognju, da postekleni. Dodajte na tanke kolobarčke narezano klobaso in popečite (klobasa bo čebulo obarvala oranžno). Dodajte še paradižnik in dobro zakuhajte, da morebitna tekočina izhlapi. 

3 Pripravite si vrelo jušno osnovo v katero dodajte žafraniko - ta bo osnovo in kasneje celotno jed obarvala rumeno.

4 Dodajte oplahnjen riž in ga hitro popražite. Zalijte z jušno osnovo, solite in poprajte, pokrijte in kuhajte 20 minut, oz. dokler ni riž kuhan na zob.

5 Vmešajte polovico morskih sadežev. Ostale lično zložite po površini. :) Spet zaprite in kuhajte še slabih deset minut. 

Jed potresite s petešiljem in ponudite skledo solate. 
Dober tek! :)



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso