Božična darila

BOŽIČNA DARILA

Ob božiču smo vsi veseli daril - takšnih in drugačnih. Lahko odhitimo v trgovino in kupimo manjše ali večje darilce za naše najdražje, lahko pa se  zatečemo v domačo kuhinjo in pripravimo kaj svojega, edinstvenega in okusnega. Tokrat vam pokažem, kako lahko naredite domačo čili omakico, ki bo odlična popestritev mnogih kosil skozi vso leto. 
Lahko pa pripravite tudi domače pražene madlje in posladkate najmlajše pa tudi malce starejše prijatelje. Prav tako bo lepo, če uporabite nekaj svoje domišljije in ustvarite zabavno, doma narejno voščilnico in tako zaželite želje, ki jih poklanjate svojim bližnjim. 
Pa vesele božične praznike vsem skupaj! :)


PRAŽENI MANDLJI

Sestavine:
2 skodelici mandljev
1 skodelica sladkorja
1 žlica cimeta
pol skodelice vode

Priprava: 
V kvalitetno ponev z velikih dnom vsujte sladkor in vodo. Kuhajte, da se zgosti v karamel. Dodajte (oluščene) mandlje in kuhajte, da dobite gosto zmes. Ko vsa tekočina izpari in ostane le še sladkor, mandlje presipajte na papir za peko in jih še vroče ločite. Zapekirajte jih v lične vrečke, dodajte listek, na katerega napišite vsebino darilca in ga podarite svojim najdražjim. :)


ČILI OMAKICA

(za 5 litrov omake - to je količina za vso družino pa še za ozimnico ostane)
1 kg paprik (rdečih)
0,8 kg paradižnikov
3 čebule
15-20 strokov česna
0,3 kg svežih čilijev (oz. po okusu, lahko jih dodajate postopoma)
60 g ingverja
12 marelic (lahko iz kompota)
3 dcl vinskega kisa
sol
poper

Priprava: Sestavine zelo drobno zmeljite v multipraktiku ali s paličnih mešalnikom. Zlijte v lonec in kuhajte 15-20 minut. V kozarce za vlaganje pred tem nalijte vrelo vodo, da jih razkužite. Odcedite jih na popolnoma čisti krpi in še vrelo omako nadevajte v kozarce, ter dobro zaprite. Obrnite jih na glavo, pokrijte s krpo in pustite čez noč, da se ohladijo. Okrasite jih lahko s prtičkom in pentljom.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso