Zeljne krpice

DOMAČE ZELJNE KRPICE 
"Stara vegeterijanska jed,
ki se najbolje poda k mesu.;)"

Če imate vsaj nekaj časa, se splača krpice pripraviti doma. Priprava je zelo preprosta, okus in veselje ob domačih testeninah pa neprecenljiva. Na slikah lahko vidite, da so moje krpice nekoliko bolj debele od tradicionalnih. Sicer pa lahko iz tega testa naredite mnogo različnih testenin, različnih oblik in tudi okusov (čili, špinača, paprika...).  
Pa veselo mesenje vam želim! :)

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: testo: 45 minut, zelje: 40 minut

Sestavine:
(za 2 osebi)

Testo:
100 g moke
1 jajce
1 žlička soli

Zelje:
1 čebula
pol glave zelja
kumina
majaron
lovorjev list
sol
poper
olje

Mesni dodatek po želji: svinjska vratovina

Priprava:

1 Najprej si pripravimo testo. V posodo nasipajte moko in sol ter ju premešajte. v sredini naredite majhno jamico vanjo zlijte razžvrkljano jajce. Z žlico počasi mešajte od sredine navzven. da se vam masa strdi. Ko je testo dovolj trdno, ga vzemite v roko in ga mesite deset minut, da postane voljno in kompaktno. Pokrijte ga z bombažno ali paprinato brisačo in pustite počivati vsaj pol ure.

2 Za pripravo zelja, najprej narežite čebulo na kolobarčke. Očistite zelje in ga narežite na majhne krpice (približno v velikosti testeninskih krpic). Zelje že pred pripravo posolite, da spusti vodo. Na olju prepražite čebulo, da porumeni in dodajte zelje. Začinite s kumino, majaronom, lovorjevim listom, soljo in poprom. Pokrijte in dušite prb. pol ure, da se zelje zmehča. Po potrebi dolivajte malce vode, vendar ne toliko, da bi zelje plavalo.

3 V vreli osoljeni vodi skuhajte tudi testenine. Pazite! Sveže testenine se kuhajo manj časa, kot tiste iz trgovine. Končane bodo v manj kot petih minutah. Krpice nato primešajte zelju in ponudite.

Če si ob krpicah zaželite mesa, lahko svinjski zrezek narežete na manjše koščke in jih popražite ter potresete po krpicah. Odlično se bodo ujele tudi koline.
Dober tek! :)





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso