Krompirjev golaž

KROMPIRJEV GOLAŽ 
"Golaž je stalnica na zabavah, odličen pa je tudi iz domačega lonca."
Jedi na žlico poznamo mnogo. Golaž je ena tistih jedi, ki jo srečamo skoraj na vsaki zabavi. Velikokrat se sprašujemo kakšna je razlika med golažem in bogračem. Bograč vsebuje tri vrste mesa, pogosto mu dodamo tudi krompir. Golaž načeloma ne vsebuje krompirja in se pripravlja iz ene vrste mesa, velikokrat iz kake divjačine ali govedine. Recept, ki je opisan spodajm predstavlja mojo različico tradicionalnega golaža. Priporočam vam, da ga preizkusite in dodate še kako svojo "skrivno sestavino".

Čas priprave: najmanj 2 uri

Zahtevnost: nizka


Sestavine:

(za 4 krožnike)

30 dag govejega vratu
1 velika čebula
majhen košček zelene
2 korenčka
1 paprika
1 dcl rdečega vina
maščoba (lahko olje, še bolje se bo obnesla živalska mast)
2 majhni žlički mlete rdeče paprike
lovorjev list
2 žlici paradižnikovega koncentrata
majaron
3 brinove jagode
sol
poper

Priprava:

1 Zelenjavo narežite na zelo drobne koščke. Meso narežite na kocke.

2 V loncu raztopite maščobo, solite in popražite čebulo, da zarumeni. Dodajte še ostalo zelenjavo, spet solite in znižajte ogenj. Zelenjavo počasi razkuhajte ter po potrebi dolivajte malce vode (zelenjava se bo kuhala slabe pol ure).

3 Ko je zelenjava pripravljena, dodajte še meso in vse skupaj potresite z rdečo papriko, solite in poprajte. Popražite, da so koščki mesi iz vseh strani zapečeni in prilijte vino. 

4 Na hitro prevrite in dolijte liter vode. Dodajte lovorjev list, majaron, brinove jagode, sol in poper. Kuhajte eno uro in pol ter dodajte na manjše kocke narezan krompir. 

5 Kuhajte še naslednje pol ure, da se omaka zgosti in je meso rahlo razkuhano. 

Za prilogo lahko ponudite polento (kot na siki), odlično se bodo obnesli tudi jajčni vlivanci,  lahko pa ga  preprosto ponudite tudi z rezino kruha. 
Dober tek! :)




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso