Rogljički/klipiči

ROGLJIČKI/KLIPIČI
"Dobro jih je imeti na zalogi, če slučajno pridejo kaki obiski. ;)""

Doma smo jih poznali pod imenom klipiči. Na Hrvškem so poznani kot "varaždinski klipiči", pri nas pa so to priljubljeni rogljički.

Zahtevnost: srednja

Čas priprave: 1h priprave + 1h vzajanja

Sestavine:
(za 4 osebe)

0,5 kg bele moke
3 dcl mleka
120 g masla
1 suhi kvas ali 4 dag svežega
pol velike žlice soli
pol velike žlice sladkorja

moka za posip
semena za posip (sezamova, mak, kumina...)
naev po želji: šunka, pršut, sir, olive, koruza...

Priprava: 

Maslo raztopite in ohladite na sobno temperaturo, segrejte mleko na srednje toplo temperaturo in namočite kvas, če uporabljate svežega. Zamesite testo in ga pokrijte ter dajte za pol ure na toplo, da vzhaja. Ko je vzhajalo, ga na pomokani površini razvaljajte na debelino pol centimetra. Razrežite ga na trikotnike in jih zavijte - ozki konec proti širokemu. Po želji jih nadevajte. Položite jih na zaščiteni pekač in jih premažite z jajcem ter potresite z želenimi semeni. Potisnite v pečico na 180C za 20 minut. Pa dober tek! :) 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso