Svinjski kare v zelenjavni omaki z rižem


SVINJSKI KARE V ZELENJAVNI OMAKI Z RIŽEM
"Domače in nasitno!"

Čas priprave: 45 minut


Zahtevnost: srednja

Sestavine: 
(za 3 osebe)

3 svinjski kareji
pol čebule
3 stroki česna (ali česen v prahu)
(zamrznjena) zelenjava
smetana/škrob/moka (za zgostitev omake)
lovorjev list
majaron
sol 
poper
olje (v tem receptu je uporabljeno kokosovo maslo)
120g riž
jušna osnova

Postopek:
Na drobno nasekljamo čebulo in česen, splahnemo in s papirnato brisačo popivnamo meso. Meso začinimo s soljo in poprom. Splahnemo in na majhnem olju popražimo riž ter ga zalijemo z dvokratno količino jušne osnove (to lahko dobimo tudi tako, da v vodi raztopimo majhen košček jušne kocke).
V ponvi segrejemo maslo in na njem z obeh strani na kratko popečemo meso. Shranimo ga na toplo in v povi popražimo čebulo ter česen, da posteklenita. Prilijemo malo vode in pustimo da čebula vre tako dolgo, dokler voda ne izhlapi, postopek nekajkrat ponovimo  (tako dosežemo, da se čebula dodobra razkuha in deluje kot gostilo). Čebulo prelijemo z 1-2 dcl vode (odvisno od tega koliko omake želimo imeti) ter začinimo s soljo, poprom, majaronom in lovorjevim listom. Dodamo zelenjavo (če dodate zamrznjeno upoštevajte, da bo tudi ta spustila nekaj vode). Meso vrnemo v ponvo (nikar ne zavrzite soka, ki ga je meso spustilo med počivanjem - prilijte ga omaki). Ponvo pokrijte in pustite, da se kuha kake pol ure. Ko je jed kuhana, dodamo podmet, ki ga pripravimo bodisi iz razžvrkljane smetane, moke, prepražene z maslom ali raztopljene v vodi ali na moj način, z gustinom, ki sem ga poprej raztopila v nekaj vode in dodala še žličko smetane. Jed še par minut pokuhamo in postrežemo. Pa dober tek!





 Zanimivost:
Poglejte si, s katerega dela pujska pridejo naši zrezki. :)

1. zadnja noga (stegno s kračo)
2. kare, zarebrnica (hrbet)
3. vrat
4. file oz. ribica
5. prednja noga (pleče s kračo)
6. rebra
7. prsi





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso