Puranji zrezki v paradižnikovi omaki



PURANJI ZREZKI V PARADIŽNIKOVI OMAKI

"Preprosto in zdravo - mediteransko!"

Čas priprave: 35 minut

Zahtevnost: srednja

Sestavine:
(za 3 osebe)
2-3 perutninski zrezki
pol čebule
4 stroki česna
paradižnik v kosih iz konzerve
1 dcl rdečega vina
mediteranska mešanica zelenjave (olive, koruza, grahec...)
mediteranska mešanica začimb (rožmarin, bazilika, timijan, pehtran...)
1 čž sladkorja
sol
poper
tabasco (po okusu) 
olivno olje


Postopek:

Meso umijemo pod hladno vodo in ga osušimo. S soljo in poprom ga začinimo in ga z obeh strani dobro popečemo na olivnem olju. Umaknemo jih na toplo ter začnemo s pripravo omake. Na drobno nasekljano čebulo in celi česen popečemo na olivnem olju, da postekleni. Zvišamo ogenj in dodamo malo vode; čebula in česen v vodi morata vreti vse dokler ta ne izpari (tako se čebula dodobra prekuha). Zalijemo z rdečim vinom in kuhamo nekaj časa, da alkohol izpari, nato zalijemo s paridižniki iz konzerve. Vse skupaj zavremo in premešamo ter z navedenimi začimbami po okusu začinimo. V omako potopimo spečene zrezke, pokrijemo posodo in kuhamo kakih 20 minut. Zelenjavo dodate glede na to, kakšno uporabjate. Jaz sem uporabila konzervirano, zato sem jo dodala ob koncu, da se pogreje. Če pripravljate svežo, jo dodajte takoj na začetku. Za prilogo je okusen pire krompir, pasale bi tudi testenine, riž... pa dober tek!


 Zanimivo:
Hrana iz Mediterana:
Na mediteranu je razširjena uporaba avtohtone zelenjave, domačih zelišč in začimb. V mešanici provansalskih zelišč tako lahko najdemo majaron, rožmarin, timijan, lovorjev list, origano in drugo. Velikokrat se pripravlja hrana iz morskih sadežev, domače perutnine in drobnice. Ena izmed pomembnih je značilnosti je tudi uporaba oljčnega olja in vina.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso