Gorgonzolna omaka

GORGONZOLNA OMAKA
 "Omaka, ki nikoli ne razočara!" 
Sestavine:

(Za 2-3 osebe)
10 g masla
50 g gorgonzole
2 trikotnika "Zdenka" sira
2 dl smetane za kuhanje
1 dl mleka
šopek peteršilja
sol
poper
muškatni orešček

Čas priprave: 15 - 20 minut
  
Zahtevnost: nizka-srednja

Postopek:

Medtem ko kuhamo željene testenine/njoke/meso/krompir - karkoli, pripravimo tudi omako.
V manjšem loncu raztopimo maslo, vlijemo nekaj mleka in začnemo dodajati sir (tako gorgonzolo kot tudi topljene). Najbolje se obnese, če mešamo z metlico. Ko je sir že skoraj raztopljen, dodamo tudi preostalo mleko in vmešamo smetano. Po potrebi začinimo z malo soli (ne preveč, ker je sir slan že sam po sebi), popramo, za svežino pa po okusu dodamo še malo muškatnega oreščka. Počakamo, da se sir in smetana skuhata v gladko zmes (po potrebi še razredčimo z  mlekom) in takoj postrežemo. Za konec jed potresemo s peteršiljem.
Dober tek! 


 Zanimivo:
Gorgonzola je vrsta sira, ki ga lahko prištevamo med poltrde ali med mehke sire. Izhaja iz Italije, ime pa je dobila po majhnem mestu Gorgonzola, ki leži vzhodno od Milana.
Gorgonzola je visoke valjaste oblike, z ravnimi ploskvami. Premer hlebca visokega 10 do 15 cm je od 18 do 20 cm. Ima gladko in vlažno skorjo, z vidnimi vbodi, brez plesni. Tak sir se ne sme se drobiti. Je bele ali rumenkaste barve in je prepreden z neštetimi nitkami posebno žlahtne plesni (Penicillium gorgonzola). Okus je pikanten, slan ter ima čist vonj. Hlebci sira gorgonzole tehtajo do 8 kg in so zamotani v posebno rdečkasto-rjavo glino ali zelen staniol papir. Čas zorenja je 2,5 do 8 mesecev. Gorgonzola vsebuje najmanj 48% maščobe v suhi snovi, okoli 60% vode v nemaščobni snovi, ter okoli 3% kuhinjske soli. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pečene puranje krače

Gobova juha z ajdovimi žganci

Prebranec s klobaso